Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Τις ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού υγείας, κυρίου Ξανθού, στα Ιωάννινα, κλήθηκα να σχολιάσω την επίσκεψη αυτή καθεαυτή, τα λεγόμενα αλλά και τις εξαγγελίες σε τηλεοπτικές εκπομπές της πόλης. Καλεσμένος της κυρίας Στασινού, κλήθηκα να καταθέσω για ακόμη μια φορά τις απόψεις μου, με συνομιλητή τον κύριο Δημήτρη Παχατουρίδη από τον τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφότεροι κληθήκαμε να αναφέρουμε πως μας φάνηκαν οι εξαγγελίες του υπουργού υγείας με τον κύριο Παχατουρίδη να αναφέρει πως δεν καλύφθηκε απ τα λεγόμενα του υπουργού καθώς οι δεσμεύσεις είναι η αρχή ενός συνόλου προγράμματος καθώς το να προσληφθούν 20-30 γιατροί στο νοσοκομείο Χατζηκώστα και άλλοι 70-80 γιατροί στον Πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ο κύριος Παχατουρίδης ανέφερε πως αυτή είναι η αρχή η οποία μάλιστα γίνεται από το 2009 και έπειτα γεγονός που απέρριψα ως αβάσιμο καθώς εγώ προσωπικά ως διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, την περίοδο 2013-2015 όρκισα τόσο μόνιμους γιατρούς όσο και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τόνισα δε πως αυτή η πρόσφατη εξαγγελία για προκήρυξη 5.000 θέσεων εργασίας στον χώρο της υγείας, από πλευράς κυβέρνησης είναι η υπ αριθμόν 9 εξαγγελία και μάλιστα αφορά σε προσλήψεις οι οποίες είχαν προσυμφωνηθεί να υλοποιηθούν το 2015 από την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας –ΠΑΣΟΚ με τους θεσμούς. Δυο χρόνια μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. εξακολουθεί να μένει στις εξαγγελίες. Παράλληλα, έθεσα το ζήτημα στην άλλη του διάσταση. Οι προσλήψεις αυτές που προωθεί η κυβέρνηση είναι 12μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Σε 12 μήνες δηλαδή, πάλι δεν θα υπάρχει προσωπικό στην υγεία. Το άλλο παράδοξο είναι πως κάθε υπουργός αυτής της κυβέρνησης δηλώνει πως τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες θα τα δώσει κάπου. Ο κύριος Ξανθός λέει ότι θα κάνει προσλήψεις, ο κύριος Τσίπρας σήμερα υποσχέθηκε αυξήσεις στους δικαστικούς κ.ο.κ.

Ο συνομιλητής μου, δήλωσε εκ νέου ευχαριστημένος που βλέπει να γίνονται βελτιωτικές κινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με καθυστέρηση μόνον ενός χρόνου και τόνισε πως μέλημά τους είναι η υγεία και ο ασθενής και το αν αυτός που προσφέρει στον ασθενή είναι επικουρικός ή συμβασιούχος δεν έχει καμία σχέση. Η κυρία Στασινού, σημείωσε ένα δεδομένο πρόβλημα που προκύπτει από την ύπαρξη συμβασιούχων και επικουρικών και όχι μόνιμου προσωπικού, τονίζοντας πως κανένας επιστήμονας δεν θα αποδώσει τα μέγιστα όταν γνωρίζει πως βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος. Ο κύριος Παχατουρίδης, με την ιδιότητα του ιατρού, απάντησε πως γι αυτό τον λόγο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει επιπλέον κίνητρα και επανέλαβε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι μόνιμες προσλήψεις και γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί η εμφανής πιθανότητα σύντομα να υπάρχουν θέσεις και να μην υπάρχουν άνθρωποι να τις καταλάβουν.

Ο κύριος Παχατουρίδης συνέχισε την τοποθέτησή του δηλώνοντας ευχαριστημένος με την ηγεσία του υπουργείου υγείας επειδή βάζει την υγεία στα σωστά της θεμέλια, αναφέροντας πως η υγεία είναι μετρήσιμη καθώς μετριέται από την ποιότητα που προσφέρεται στους ασθενείς και από την ελεύθερη πρόσβαση που υπάρχει σε όλον τον πληθυσμό και στους ανασφάλιστους. Αναγκάστηκα λοιπόν, για ακόμα μια φορά στις δημόσιες τοποθετήσεις μου να εξηγήσω στους τηλεθεατές πως η ελεύθερη πρόσβαση στους ανασφάλιστους προέκυψε από νόμο που κατέθεσε η ΝΔ, με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αντώνη Μπέζα στην ηγεσία του υπουργείου υγείας τον Ιούνιο του 2014.

Αμέσως μετά, η κυρία Στασινού ζήτησε να απαντήσω σε ανυπόγραφη ανακοίνωση της οργάνωσης μελών νοσοκομείων ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων στην οποία κατηγορούμαι ως ψεύτης. Με ανυπόγραφες και ανυπόστατες ανακοινώσεις, ουδέποτε ασχολήθηκα και δεν σκόπευα να το κάνω ούτε τότε αλλά καθώς ο συνομιλητής μου, ο κύριος Παχατουρίδης δήλωσε ένας εκ των μελών αυτής της οργάνωσης, τόνισα πως χαρακτηρίζομαι ως ψεύτης εγώ, που παραθέτω πάντα τεκμηριωμένα στοιχεία. Ρώτησα αν είναι ψέμα το ότι ο προυπολογισμός των νοσοκομείων είναι μειωμένος κατά 450 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε σχέση με το 2014. Τότε, ο κύριος Παχατουρίδης ομίλησε για δική μου λογιστική, τη στιγμή που η δημιουργική λογιστική είναι εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ! Διότι όταν ο υπουργός υγείας δηλώνει πως η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι αυξημένη κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, η οποία εμφανίζεται επειδή πήραν από τον ΕΟΠΥΥ τα ακριβά φάρμακα, τα πέρασαν στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων! Ο κύριος Παχατουρίδης δήλωσε πως για πρώτη φορά από ιδρύσεως ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία έχουν υψηλά έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ ενώ εγώ χωρίς να βρίσκομαι εντός συστήματος και μη έχοντας πρόσβαση στα λογιστήρια των νοσοκομείων κατέθεσα πως τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές έχουν διπλασιαστεί. Πως γίνεται τα νοσοκομεία να έχουν αυξημένα έσοδα και παράλληλα να έχουν διπλασιάσει τα χρέη τους, είναι απορίας άξιον!

Η κυρία Στασινού, ζήτησε την άποψή μας σχετικά με την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, ένα ελάχιστο τέλος του χρήστη του συστήματος υγείας για ένα προγραμματισμένο ραντεβού με ειδικευμένο γιατρό, ενδεχομένως δε, διευθυντή κλινικής με πολλά χρόνια εμπειρίας. Ο κύριος Παχατουρίδης δήλωσε πως το 5ευρο δεν προσέφερε στα νοσοκομεία κάποιο σοβαρό έσοδο αλλά ούτε και η κατάργησή του προσφέρει σοβαρή ελάφρυνση στον κόσμο. Διαφώνησα κάθετα στην άποψη αυτή καθώς αυτό το τέλος χρήσης του συστήματος υγείας είχε τρομερό όφελος για τα νοσοκομεία καθώς προσέφερε ιδίαν έσοδα στα νοσοκομεία με τα οποία έσοδα προσλαμβάνονταν επιπλέον επικουρικό προσωπικό. Μάλιστα όταν επήλθε η κατάργηση των 5 ευρώ, υπήρξε αδυναμία πληρωμής του επικουρικού προσωπικού. Ο συνομιλητής μου διαφώνησε αναφέροντας αύξηση στους επικουρικούς και απουσία προβλήματος πληρωμής της μισθοδοσίας αυτών ενώ απέρριψε ως αβάσιμο τον σχολιασμό μου για το ότι προφανώς χρησιμοποιήθηκαν άλλοι κωδικοί πληρωμής γι αυτό και δεν υπάρχει αδυναμία πληρωμής των επικουρικών. Εν κατακλείδι, σημείωσα πως το 5ευρω δρούσε και ως φίλτρο κατά της αλόγιστης χρήσης του συστήματος. Ταυτόχρονα για ακόμα μια φορά επεσήμανα πως ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το 5ευρο για τον πραγματικό χρήστη του συστήματος υγείας αλλά το εισπράττει από όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως χρήσης του συστήματος, μέσω της αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς.

Θέλησα οπωσδήποτε να επανέλθω στην ανακοίνωση της οργάνωσης μελών νοσοκομείων ΣΥΡΙΖΑ, με την ευκαιρία της συνάντησής μου με εκπρόσωπό της. Η ανακοίνωση αυτή δεν απάντησε σε κανένα από τα τεκμηριωμένα στοιχεία που πάντοτε παραθέτω, αντιθέτως με κατηγόρησαν για την ηλικία μου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στην εξουσία ευαγγελιζόμενος το νέο και το άφθαρτο. Ο κύριος Παχατουρίδης, λοιπόν, επέλεξε να επαναλάβει πως ψάχνει στο νεαρό της ηλικίας μου να μου βρει δικαιολογία για την ασέβεια που δήθεν επιδεικνύω στην εκτελούσα χρέη διοικητή στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Δεν συνηθίζω να είμαι ασεβής. Η κυρία Μανατάκη είναι εξαιρετική ιατρός, εξαιρετική αναισθησιολόγος αλλά, ναι, το νοσοκομείο Χατζηκώστα είναι ακέφαλο επί 7 μήνες απ τη στιγμή που στη διοίκησή του δεν βρίσκεται ένας καταρτισμένος μάνατζερ, ένας άνθρωπος που μπορεί να ξέρει από πληροφοριακά συστήματα και από μάνατζμεντ. Σε όλα τα προηγμένα συστήματα του κόσμου, στα μεγάλα νοσοκομεία της Αμερικής και της Αγγλίας, οι διευθυντές είναι μάνατζερ. Αυτή είναι η τεράστια διαφωνία μας. Υπενθύμισα στον συνομιλητή μου πως οι γιατροί έχουν σπουδάσει ιατρική για να την ασκούν. Ο κύριος Παχατουρίδης τόνισε πως ναι μεν είναι κατά της άσκησης διοίκησης από γιατρούς αλλά εξακολούθησε να με εγκαλεί γιατί θεωρώ το Χατζηκώστα ακέφαλο τη στιγμή που μια γιατρός εκτελεί προσωρινά χρέη διοικητή. Ρωτήθηκα τι προβλήματα δημιούργησε η κυρία Μανατάκη στη λειτουργία του νοσοκομείου ή στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς της πόλης. Σημείωσα πως υπάρχει τρομερή επικινδυνότητα για ένα νοσοκομείο, όταν διοικείται από έναν άνθρωπο που δεν έχει την κατάλληλη κατάρτιση. Δύναται να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα που θα φανούν στην πορεία. Το νοσοκομείο έχει ανοιχτές δικαστικές διαμάχες αυτή τη στιγμή και τεράστιες εκκρεμότητες και η κυρία Μανατάκη που εκτελούσε χρέη διοικητή δεν θα μπορούσε να πάρει πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις. Τόνισα πως ορθά έπραξε η ηγεσία του υπουργείου και προχώρησε σε ορισμό διοικητή καθώς η κυρία Μανατάκη είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, μια εξαιρετική αναισθησιολόγος, δεν είναι όμως διοικήτρια νοσοκομείου. Δεν έχει σπουδάσει μάνατζμεντ, δεν έχει καμία τεχνογνωσία.

Η ανακοίνωση αυτή, αναφέρει ότι έπαιρνα παχυλό μισθό. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος την αλήθεια και την πραγματικότητα. Τα πραγματικά χρήματα που έπαιρνα ήταν 1.500 ευρώ για να διαχειριστώ έναν οργανισμό με 35 εκατομμύρια μπάτζετ το χρόνο, για να βάζω υπογραφές με το κεφάλι στον ντουρβά, να μην κοιμάμαι όλο το εικοσιτετράωρο και για να διοικώ 1.200 άτομα προσωπικό. Ο κύριος Παχατουρίδης σημείωσε πως αυτής της τάξεως οι μισθοί είναι παχυλοί σε σχέση με τον άνεργο συνάδελφό μου, εμφανώς λαϊκίζοντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς επιθυμεί ένα κράτος ανέργων, έναν λαό γερασμένο με την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό. Σε ότι με αφορά, επέλεξα να μείνω στον τόπο μου και να παλέψω.

Στο κλείσιμο αυτής της δημόσιας συζήτησης, ο κύριος Παχατουρίδης εξέφρασε την άποψή του αναφορικά με τις διαφορές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα λέγοντας πως ο δημόσιος τομέας δεν υστερεί από τον ιδιωτικό. Προσωπικά, ως οικονομολόγος της υγείας θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ένα μικτό σύστημα υγείας, μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

εγγραφή στο Newsletter