Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Βίλιαν Στασινού): Υποδέχομαι ευθύς αμέσως στο στούντιο τον κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο. Καλώς ορίσατε κύριε Γεωργόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας.

 (Λάμπρος Γεωργόπουλος): Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, πρώτη εκπομπή χωρίς να έχω θεσμικό ρόλο, οπότε μπορούμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα, μπορώ να απαντήσω σε όλα σας τα ερωτήματα.

(ΒΣ): Ναι, γι αυτό θα απολαύσω την σημερινή μας κουβέντα διότι δεν διεξάγεται υπό το κράτος της όποιας πίεσης δημιουργεί μια θεσμική θέση.

 (ΛΓ): Έπρεπε να σεβαστώ τη θεσμική μου θέση και συνήθως απέφευγα να απαντήσω σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα αλλά νομίζω τώρα μπορούμε να συζητήσουμε πάρα πολλά. Έχετε ελεύθερο να ρωτήσετε ότι θέλετε.

(ΒΣ): Να σας ευχαριστήσω πολύ. Ούτως ή άλλως και πριν είχαμε το ελεύθερο απλά σεβόμασταν και εμείς και περιοριζόμασταν στο θεσμικό σας ρόλο.

(ΛΓ): Όχι ότι αποκρύπταμε πράγματα, δεν ήταν έτσι, απλά είχαμε μία πιο ήπια αντιμετώπιση των πραγμάτων από μέρους μου.

(ΒΣ): Αληθώς! Λοιπόν, καταρχήν δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω αν σας λείπει η θέση σας στο νοσοκομείο Χατζηκώστα… Πώς ήταν η επόμενη μέρα; Γιατί ξυπνούσατε νωρίς το πρωί, πηγαίνατε στο γραφείο, στο νοσοκομείο… Πως ήταν η επόμενη μέρα, την μέρα που δεν έπρεπε να ξυπνήσετε το πρωί για να πάτε στο νοσοκομείο;

(ΛΓ): Μένει μία γλυκόπικρη γεύση γιατί έζησα και ωραίες στιγμές. Γνώρισα πολύ ωραίους άνθρωπος αλλά από την άλλη ήταν και πολύ απαιτητική, πολύ κουραστική δουλειά. Ήταν και μια ανακούφιση κατά κάποιο τρόπο.

(ΒΣ): Ανακούφιση γιατί, κύριε Γεωργόπουλε;

 (ΛΓ): Η ανακούφιση δεν έχει να κάνει από τη δυσκολία του ρόλου αλλά ως από το εξωτερικό περιβάλλον λειτουργίας. Στον ένα χρόνο που ήμασταν υπό αυτή την κυβέρνηση νομίζω ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Ήμουν υπό καθεστώς ψυχολογικής πίεσης και νομίζω ότι από αυτό ήταν που ανακουφίστηκα. Έφυγα αλλά τουλάχιστον γλίτωσα τη συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους, θα το πω λίγο ωμά!

(ΒΣ): Τη συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους… Που χώλαινε η συνεργασία αυτή;

(ΛΓ): Παντού. Επειδή θεωρώ τον εαυτό μου τεχνοκράτη της διοίκησης, νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ασκούν σωστή διοίκηση. Δεν το σχολιάσω πολιτικά, θα πω ότι δεν ήξεραν πώς να διοικήσουν και πώς να συμπεριφερθούν. Δεν ήξεραν πώς να τρέξουν το οργανόγραμμα λειτουργίας του υπουργείου υγείας.

(ΒΣ): Αυτό είναι απειρία; Είναι αδυναμία να μάθει κανείς το αντικείμενό του;

(ΛΓ): Συνδυασμός μαζί με ιδεοληψίες, με δογματικότητα… Νομίζω δεν ήθελαν να δουν τα πράγματα ως έχουν και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Βρέθηκαν άνθρωποι σε θέσεις που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τις καταστάσεις. Και νομίζω αυτό τώρα το βλέπουμε και πιο έντονα όσο περνάει ο καιρός. Εγώ το γνωρίζω από το υπουργείο υγείας αλλά νομίζω και σε άλλα υπουργεία και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής αυτού του τόπου, φαίνεται πλέον ότι αυτοί οι άνθρωποι που διοικούν αυτή τη χώρα είναι ανίκανοι να τη διοικήσουν, κατά τη γνώμη μου.

(ΒΣ): Τόσο πολύ! Θεωρείτε ότι μπήκατε στο στόχαστρο από τις πολιτικές και κομματικές σας τοποθετήσεις κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Προφανέστατα. Ανεξάρτητα από το ότι αυτή τη θέση δεν την κατέλαβα πολιτικά διότι έχω σπουδάσει διοίκηση, έχω κάνει εξειδίκευση στη διοίκηση μονάδων υγείας, έχω ένα εργασιακό παρελθόν και το βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο στον καθένα αλλά νομίζω ότι σίγουρα μπήκα στο στόχαστρο διότι αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Από τη στιγμή που δεν είσαι δικός τους, είσαι κατά κάποιο τρόπο εχθρός. Δεν αξιολογούν το έργο. Δεν αξιολογούν τα πεπραγμένα και γι αυτό άλλωστε στον έναν χρόνο διακυβέρνησης δεν μας είχαν καλέσει ποτέ στο υπουργείο. Δεν είχανε καμία συνεργασία μαζί μας. Έχει κλείσει αυτός ο κύκλος, φοβάμαι πως γίνομαι κουραστικός.

(ΒΣ): Από την ημέρα, λοιπόν, που τελείωσαν αυτά τα καθήκοντα, τα καθήκοντα του διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα, μέχρι και σήμερα, ήταν και είναι ένα διάστημα με πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, κύριε Γεωργόπουλε. Με πολιτικές εξελίξεις και στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα έρθω μετά σε αυτές, αφού πρώτα ρωτήσω τη γνώμη σας για το τι θεωρείτε ότι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Αναφέρθηκα εγώ νωρίτερα στο μέτωπο των αγροτών που είναι ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, υπάρχει ασφαλιστικό, υπάρχει φορολογικό… Ποια είναι η αίσθησή σας; Τι θα συμβεί; Θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις;

(ΛΓ): Θα σας πω αμέσως, απλά επειδή αναφερθήκατε στις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας, ελπίζω να μην είναι με το ίδιο καθεστώς που ήταν οι αξιολογήσεις των διοικητών των νοσοκομείων. Παίρνουμε κεφάλια, ανάλογα με το ποιος είναι ο δικός μας ή όχι. Και πέρυσι, να θυμίσουμε στον κόσμο ότι αποπέμφθηκαν δύο εξαιρετικοί άνθρωποι με τους οποίους εγώ είχα εξαιρετική συνεργασία, ο κύριος Παπιγκιώτης που ήταν αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων και ο κύριος Τρομπούκης που ήταν ο αστυνομικός διοικητής της περιφέρειας Ηπείρου, αμφότεροι με εξαιρετικό έργο, παύθηκαν εν μία νυκτί.  Σχετικά με το αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, είναι μία κατάσταση ιδιαίτερη. Εγώ νομίζω ότι δεν θα μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση.

(ΒΣ): Πόσο θα κρατήσει εκτιμάτε; Βέβαια πήρε και νωπή εντολή. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα κύριε Γεωργόπουλε, προσέξτε τώρα ποιο είναι το οξύμωρο. Αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει δύο εντολές μέσα σε ένα χρόνο και αν βάλω και το δημοψήφισμα, μπορώ να πω δυόμιση εντολές. Η τελευταία απ αυτές, είναι νωπή!

(ΛΓ): Νομίζω ότι κεφαλαιοποίησε το θυμό και την οργή του κόσμου που μέσα σε ένα 9μηνο δεν είχε προλάβει να κατευνάσει. Όμως τώρα λούζεται αυτό τον λαϊκισμό που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια. Το ότι πήρε αυτή τη λαϊκή εντολή το Σεπτέμβριο, σχετικά πρόσφατα, νομίζω σημαίνει ότι κατάφερε να εξαπατήσει τον κόσμο για τρίτη φορά. Μέσα σε ένα χρόνο, νομίζω πως τα ψέματα που τελειώνουν. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί πια, όπως και οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί μετά από ένα χρόνο με ποιους έχουνε να κάνουνε. Αν και φεύγω από το δικό μου γνωστικό αντικείμενο, αυτό αποδεικνύεται απ το ότι δεν επιτρέπουν πλέον να χειριζόμαστε τα σύνορα και βάζουν στο Αιγαίο άλλους, έτσι χάνουμε και χρήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για τη διαχείριση του προσφυγικού… Γενικώς είναι πλέον πολύ οφθαλμοφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να διοικήσουν αυτή τη χώρα. Εκφέρω προσωπική γνώμη. Το έζησα όμως και από μέσα για έναν χρόνο και θεωρώ ότι, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ζούμε μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, ο κόσμος είναι πολύ ζορισμένος και δυστυχώς δεν έχουμε τους  καταλληλότερους ανθρώπους που θα βοηθήσουν αυτή την κατάσταση.

(ΒΣ): Ποιο θα ήταν, κατά την άποψή σας, το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί για τη χώρα ως μία πολιτική εξέλιξη που θα άλλαζε, αν θέλετε, και την ψυχολογία; Πολλά πράγματα θεωρώ πως είναι ζητήματα ψυχολογίας των πολιτών…

(ΛΓ): Μπορεί να ακούγομαι λίγο απόλυτος αλλά νομίζω ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση και να υπάρξει μία κυβέρνηση ανθρώπων που είναι κοντά στο ρεαλισμό, στην πραγματικότητα, μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα. Δεν μπορεί αυτή την εποχή, το 2016, να έχουμε κυβέρνηση ριζοσπαστικής αριστεράς. Είμαστε παραφωνία για όλη την Ευρώπη, παραφωνία για όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Σε τριτοκοσμικές χώρες έχουμε τέτοια καθεστώτα ακόμη.

(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, αν αυτή τη στιγμή είχαμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, τι διαφορετικό θα έκανε η Νέα Δημοκρατία τη στιγμή που και η Νέα Δημοκρατία σε ακόμη ένα μνημόνιο θα οδηγούσε τη χώρα;

(ΛΓ): Το μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο λειτουργίας. Το θέμα είναι πώς φτιάχνουμε τα μέτρα του μνημονίου. Εδώ τώρα, για το ασφαλιστικό, ο κύριος Κατρούγκαλος ετοιμάζεται να υποβάλει ένα ασφαλιστικό το οποίο είναι τραγικό! Θα το υποβάλει και θα του το απορρίψει η τρόικα, δεν υπάρχει περίπτωση. Δηλαδή, για να καταλάβει ο κόσμος, η τρόικα δίνει τα πλαίσια λειτουργίας και λέει «θέλουμε να πετύχουμε αυτά τα νούμερα». Σίγουρα, μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, μια συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ, με Ποτάμι, πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, να μπορεί να γράψει νομοσχέδια. Θα σας πω πως αυτή τη στιγμή, επί έναν χρόνο τώρα εξήγγειλαν πάρα, πάρα πολλά πράγματα. Μιλάμε για τυμπανοκρουσίες επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και δεν έκαναν τίποτα. Δεν έχει περάσει ένα νομοσχέδιο. Μιλούσαν για παράλληλα προγράμματα, για αυξήσεις στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και δεν έχει γίνει το παραμικρό. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Τίποτα! Κονδύλια στην υγεία; Τίποτα! Κάνανε  low back στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων. Κάνουν πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτά που λέγανε. Και μάλιστα, ο πρώην υπουργός υγείας –νομίζω ήσασταν παρούσα κυρία Στασινού- είχε κάνει μια σύσκεψη πέρυσι τον Μάρτη που παρευρίσκονταν όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου, παράγοντες, όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων και στην οποία ο κύριος Κουρουμπλής είχε εξαγγείλει 5.000 προσλήψεις και χθες ξέρετε τι είπε; «Εμείς δεν υποσχεθήκαμε ποτέ, τίποτα»! Οι άνθρωποι έχουν πάθει ανοσία στο ψέμα. Δηλαδή δεν νομίζω ότι τα λένε και την άλλη μέρα λένε άλλα πράγματα.  Μία, δύο, τρεις, νομίζω ότι ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει και γι αυτό υπάρχει ένας κοινωνικός αναβρασμός ο οποίος εκτιμώ πως θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα.

(ΒΣ): Πιο πιθανό σενάριο θεωρείτε τις εκλογές σε 6 μήνες, όπως ακούω να λένε κάποιοι; Θεωρείτε μία Οικουμενική κυβέρνηση; Θεωρείτε ότι το κάστρο θα πέσει από μέσα; Ποια είναι η δική σας αίσθηση για τις εξελίξεις κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Μου είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, δεν είμαι πολιτικός αναλυτής αλλά ως πολίτης νομίζω ότι αποκλείω το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Πιθανότερα σενάρια είναι να πάμε σε εκλογές ή να μην μπορέσουν να ψηφίσουν κάποια μέτρα, να υπάρχει εκ των έσω πρόβλημα και να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι ο κόσμος αντιδρά. Το να υπάρξει δηλαδή δυσκολία από τους βουλευτές να ψηφίσουν το ασφαλιστικό ή αγροτικό. Και θα σας πω για το ασφαλιστικό. Ο κύριος Κατρούγκαλος είναι ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος και να φτιάξει το ασφαλιστικό.

(ΒΣ): Γιατί το λέτε αυτό;

 (ΛΓ): Γιατί δεν έχει τεχνογνωσία. Έχει παντελή έλλειψη τεχνογνωσίας ασφαλιστικών συστημάτων.

(ΒΣ): Μήπως οι συνεργάτες του έχουν τεχνογνωσία;

(ΛΓ): Δεν νομίζω. Έτσι όπως διάβασα τις προτάσεις και το σχέδιο που έχει φέρει, νομίζω είναι ένα σχέδιο που σβήνει παντελώς την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει περίπτωση, αν περάσει τέτοιο νομοσχέδιο, να μείνει στην Ελλάδα καμία επιχείρηση. Επειδή έχω εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, θεωρώ πως δεν υπάρχει περίπτωση, ελεύθερος επαγγελματίας -ειδικά όσοι εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών- να μείνουν εδώ. Όλοι θα φύγουν στο εξωτερικό, όπως έχουν ήδη φύγει στη Βουλγαρία και στις γειτονικές χώρες, θα φύγουν στην Ιρλανδία και θα κόβουν τα τιμολόγιά τους από εκεί.

(ΒΣ): Εντάξει, η κάθοδος των μυρίων επιχειρήσεων, η έξοδος πολλών επιχειρήσεων από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες είχε συμβεί και επί συγκυβέρνησης, δεν έγινε μόνο τώρα.

(ΛΓ): Όχι σε τέτοιο βαθμό. Η συγκυβέρνηση έκανε αρκετά πράγματα, σίγουρα δεν ήταν η τέλεια διακυβέρνηση της χώρας, αλλά μην ξεχνάτε ότι στην αρχή της είχε και τη ΔΗΜΑΡ μέσα. Ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ νομίζω ότι είναι στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν τόσο εύκολο να παρθούν αποφάσεις. Η εμπειρία μου στο χώρο της υγείας είναι ότι πολλές αποφάσεις, ενώ ήτανε ηλίου φαεινότερον το τι έπρεπε να γίνει, έβρισκαν προσχώματα στις αποφάσεις των ανθρώπων από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνταν με την υγεία. Αυτό καθιστούσε δύσκολο το να παρθούν αποφάσεις. Πρέπει να δώσουμε αυτό το ελαφρυντικό σε εκείνη τη συγκυβέρνηση και αυτό νομίζω πως ισχύει σε κάθε οικουμενική κυβέρνηση.

(ΒΣ): Να έρθω στο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας. Πως είδατε τις πρώτες μέρες της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Το Σάββατο, σας βρήκα στην πίτα της ΟΝΝΕΔ. Την ώρα, λοιπόν, που η ΟΝΝΕΔ έκοβε την πίτα της, στην οποία είχε ανακοινωθεί και η παρουσία του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη, εκείνη την ημέρα, είχαμε την παραίτηση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ελλάδας και πραγματικά το κλίμα ήταν βαρύ. Το ζήσατε, με βαριές καταγγελίες εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη επειδή προκηρύσσει εκλογές για την ΟΝΝΕΔ πριν ακόμη ολοκληρωθεί η θητεία της.

(ΛΓ): Νομίζω δόθηκε απάντηση σε αυτό από το γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε το δικαίωμα να το κάνει αυτό. Πάντα, από τον πρόεδρο του κόμματος ορίζεται η ημερομηνία των εκλογών, λίγο πριν ή λίγο μετά τη λήξη της θητείας. Δεν ξέρω καλά τα εσωκομματικά και τα της λειτουργίας του κόμματος, ωστόσο νομίζω ότι η εκλογή του κυρίου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας δίνει άλλον αέρα και μία ελπίδα ότι θα υπάρξει μία αλλαγή προς την καλύτερη κατεύθυνση. Ήταν μία πάρα, πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Νομίζω πως πάρα πολύς κόσμος που ήταν απογοητευμένος και είδε ότι μπορεί να ελπίζει κάτι, μόνο αν δούμε κάποιους τεχνοκράτες,  πιο ρεαλιστές και πραγματιστές ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν τα πράγματα με πιο επιστημονικό τρόπο στη δημόσια διοίκηση. Να πω δε, πως ήδη δουλεύει ομάδα εργασίας πάνω στην πρόταση για το ασφαλιστικό. Στο κομμάτι της υγείας, αντίστοιχα γνωρίζω ότι υπάρχουν διεργασίες ώστε να υπάρχουν προτάσεις και όχι απλά αντιπολίτευση που απλά να λένε ότι κάτι δεν γίνεται. Βέβαια είναι οφθαλμοφανέστατο το τι δεν γίνεται σωστά. Δεν υπάρχει κίνηση.

(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, εκτιμάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σπάσει αυγά για να κάνει ομελέτα;  

(ΛΓ): Νομίζω πως είναι αναγκαίο.

(ΒΣ): Αναγκαίο λέμε πως είναι. Θα το κάνει όμως; Διότι για ανανέωση θυμάμαι να μιλάμε τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Το ερώτημα είναι, αν θα τα καταφέρει…

(ΛΓ): Θα πρέπει. Τώρα αν θα το καταφέρει, μακάρι να το καταφέρει.  Αυτό χρειάζεται η χώρα, αυτό χρειάζεται ο τόπος. Πρέπει επιτέλους να διοικηθεί αυτή η χώρα με διαφορετικό τρόπο. Έχω πει και παλαιότερα, έχοντας πια την εμπειρία και από τον δημόσιο τομέα, ότι η λύση είναι η εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στον δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να βάλουμε σύγχρονες μεθόδους μάνατζμεντ στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δημόσιους οργανισμούς, να τα κάνουμε βιώσιμα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Ότι δεν είναι βιώσιμο θα πρέπει να κλείσει, αναγκαστικά αν δεν σώζεται η κατάσταση. Έχουμε έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, τον οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει ή να τον  συμμαζέψουμε ή να τον κάνουμε πιο αποτελεσματικό.

(ΒΣ): Βέβαια είναι τεράστιος και ενδεχομένως μη λειτουργικός ο δημόσιος τομέας τον οποίο δημιούργησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Το μερίδιο αυτής της ευθύνης το έχουν όλοι και αν θέλετε, εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μικρότερο μερίδιο ευθύνης.

(ΛΓ): Αυτό δεν θα το έλεγα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μικρότερο μερίδιο ευθύνης γιατί δεν είναι κάτι νέο. Είναι το παλιό που μεταλλάχθηκε. Δεν βλέπω πολλή διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το τι ήταν πριν καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ απαρτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και κατά τη γνώμη μου, οι υποστηρικτές του είναι ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου τομέα.

(ΒΣ): Έρχομαι στα τοπικά και σε πολύ λίγο θα καλωσορίσουμε και το Δημήτρη Λαμπρή στη συντροφιά μας, για να υποβάλει και εκείνος τα ερωτήματά του. Είπαμε, σήμερα καθόλου για νοσοκομείο, μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα έρθουμε στα τοπικά. Λοιπόν, κύριε Γεωργόπουλε, θα σας ζητήσω τη γνώμη σας για όλους αλλά θα προσπαθήσω να μάθω και ποιος θα είναι ο ρόλος σας στην επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, ακόμα την επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας δεν την έχω δει, να σας πω την αλήθεια… Αυτό που περιμέναμε, τουλάχιστον αυτό που ακούστηκε για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία, δεν το έχουμε δει ακόμη…Την περιμένουμε! Δεν ξέρω, εσείς την έχετε δει την επόμενη μέρα;

(ΛΓ): Είναι σύντομο το διάστημα. Η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν μετρά ούτε ένα μήνα. Ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει πει ότι χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα 110 ημερών, αν δεν κάνω λάθος. Προκηρύχθηκε το συνέδριο και νομίζω ότι τρέχουνε γρήγορα οι διαδικασίες και εκτιμώ ότι παράλληλα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για το οτιδήποτε. Με αυτή την κυβέρνηση πρέπει να περιμένουμε τα πάντα, ανά πάσα στιγμή.

(ΒΣ): Είστε έτοιμος για τις εκλογές θέλετε να μου πείτε;

(ΛΓ): Όχι, δεν το λέω σε προσωπικό επίπεδο.

(ΒΣ): Θα μου το απαντήσετε και σε αυτό το επίπεδο, δεν θα ξεγλιστρήσετε σήμερα!

 (ΛΓ): Το λέω σε επίπεδο παράταξης καθώς είναι μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153-154 βουλευτών που αν αυτό συνέβαινε  από την αντίθετη μεριά και είχε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσους βουλευτές όλα τα μέσα θα είχαν πέσει από πάνω «σήμερα πέφτει, αύριο πέφτει…δεν αντέχει…. να οι δύο πρώτοι βουλευτές που φεύγουν…» ενώ αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε να συμβαίνει.  Ίσως είναι και μια συσπείρωση από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά νομίζω πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν εξελίξεις.

(ΒΣ):  Πριν έρθουμε στα τοπικά να σας ρωτήσω και για τα μέσα ενημέρωσης. Πολύς ντόρος έχει γίνει, 4 κανάλια λέει η κυβέρνηση…

(ΛΓ): Νομίζω ότι γενικώς με αυτό το θέμα αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Ο κόσμος έχει πάρα πολλά προβλήματα και ασχολούμαστε με το πόσα θα είναι τα κανάλια. Αν αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να έχουν διαφάνεια, να βάλουν τα όρια λειτουργίας και να αφήσουν ελεύθερο τον αριθμό των αδειών. Δεν βλέπω κανένα λόγο για αυτό τον περιορισμό. Μιλάμε για ελεύθερη αγορά, για ελεύθερη οικονομία. Γιατί αν αύριο εσείς κυρία Στασινού έχετε την οικονομική δυνατότητα, την τεχνογνωσία, την όρεξη και τη διάθεση να μην κάνετε ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας; Γιατί να σας εμποδίσουν, αν πληροίτε τις προδιαγραφές; Ας βάλει τις προδιαγραφές το κράτος και ας δώσει 100 άδειες. Το «4» εμένα με παραπέμπει σε έλεγχο. Είναι προφανές ότι θέλουν να τα ελέγχουν. Θα σας πω ότι 97% της τηλεθέασης αυτή τη στιγμή, είναι από τα κανάλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και που πληρώνουν φορολογίες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο 3% της τηλεθέασης είναι των καναλιών της ΕΡΤ η οποία όχι μόνο δεν πληρώνει φορολογία αλλά παίρνει και κρατική επιχορήγηση και την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος στον λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς τη δική του θέληση. Αυτό είναι ένα «νταβατζιλίκι». Γιατί εγώ να πληρώνω την ΕΡΤ; Γιατί να μου έρχεται μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ και να έχει και 3.000 υπαλλήλους. Αν εσείς εδώ, σε αυτό το κανάλι είχατε 3.000 υπαλλήλους θα φτιάχνετε απίστευτο πρόγραμμα. Να σας πω πως το BBC έχει 800 υπαλλήλους και έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο, αναμεταδίδει παγκοσμίως, είναι ένα πρωτοπόρο κανάλι, τη στιγμή που εμείς στην ΕΡΤ έχουμε 3.500 υπαλλήλους.

(ΒΣ): Θεωρείτε δηλαδή ότι το παραγόμενο προϊόν δεν αντιστοιχεί, δεν είναι αποτελεσματικό αν αναλογιστεί κανείς όλο αυτό τον κόσμο που απασχολείται στην ΕΡΤ και τον οποίο πληρώνει ο Έλληνας πολίτης;

(ΛΓ): Εννοείται. Τους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Είτε με τους φόρους του είτε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ΕΡΤ, ούτε με τους δημοσίους υπαλλήλους. Ίσα ίσα, έχω εικόνα και ξέρω ότι υπάρχουν εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Το είδα και στο νοσοκομείο, υπάρχουν άνθρωποι που επιτελούν πραγματικό έργο αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει και το κομμάτι της αξιολόγησης και αν είναι καλοί να επιβραβευτούν κιόλας. Να πάρουν μεγαλύτερο μισθό, να πάρουν κάποια bonus, να έχουν κάποια κίνητρα. Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχουμε τη μονιμότητα. Οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κατά της αξιολόγησης. Εσείς κυρία Στασινού, αξιολογείστε καθημερινά από τους τηλεθεατές σας. Όλοι μας αξιολογούμαστε. Γιατί να έχουμε ένα δημόσιο στο οποίο εισέρχεται κάποιος σήμερα και έχει μπροστά του 35 χρόνια χωρίς κανένα κίνητρο ώστε να προσφέρει κάτι παραπάνω ή να του αναγνωριστεί η παραπάνω προσφορά;

(ΒΣ): Να καλωσορίσω και τον Δημήτρη Λάμπρη, Δημήτρη, καλώς ήρθες, καλή εβδομάδα.

(Δημήτρης Λάμπρης): Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Μιας και η συζήτηση γίνεται για το τηλεοπτικό τοπίο, να πούμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει εδώ αυτή η ιστορία. Σύμφωνα με τον κύριο Σπίρτζη, αφού μπει τάξη στο τηλεοπτικό, σειρά παίρνει το ραδιοφωνικό.  Δεν ξέρω ποσά ραδιόφωνα θεωρεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να έχει μία ευνομούμενη δημοκρατία, όπως είναι η χώρα μας, θα το δούμε παρακάτω αυτό. Κύριε Γεωργόπουλε, θα μου επιτρέψετε να παραμείνω στην κεντρική πολιτική σκηνή και να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει μία συζήτηση για το ασφαλιστικό αυτή τη στιγμή, για μία σειρά από θέματα τα οποία φαίνεται να στριμώχνουν την κυβέρνηση στα σχοινιά. Τι θεωρείτε πως μπορεί να κάνει καλύτερο η Νέα Δημοκρατία πάνω στους συγκεκριμένους τομείς, δεδομένου ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι οι όποιες κινήσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, γίνονται σε Πανευρωπαϊκό, σε κοινοτικό πλαίσιο που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια της πρωτοβουλίας στο κράτος; Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί, έχοντας ως δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχει στην ηγεσία της ένα καινοτόμο πολιτικό πρόσωπο, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να σπάσει αυγά; Μπορεί να καινοτομήσει; Μπορεί να έρθει σε ρήξη, σε σύγκρουση με κάποιες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

(ΛΓ): Νομίζω ότι σίγουρα η Νέα Δημοκρατία είναι σε πολύ, πολύ καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί και να διαχειριστεί ένα μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο του πως πρέπει να λειτουργήσει η χώρα.  Έχει ανθρώπους που είναι πιο κοντά στις αντιλήψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά την προσωπική μου άποψη, το απέδειξε και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Θεωρώ ότι ήμασταν να βήμα πριν την έξοδο από το τούνελ αλλά ο λαϊκισμός από την άλλη μεριά, οι πολλές φωνές για το τίποτα τελικά, συνέβαλλαν στο να μην υπάρξει λίγη υπομονή. Το τεκμηριώνουν και τα νούμερα που είχε πετύχει η κυβέρνηση εκείνο το διάστημα.  Δυστυχώς μέσα σε έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γυρίσαμε πάρα πολύ πίσω γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν. Σίγουρα οποιοσδήποτε άλλος είναι καλύτερος από αυτούς κύριε Λάμπρη και θα σας πω ότι στη θητεία μου ως διοικητής του νοσοκομείου, έζησα 5 υπουργούς. Δυο υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, δυο υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και στο μεσοδιάστημα υπήρχε υπηρεσιακός υπουργός ο οποίος κάθισε μόνο έναν μήνα, τον Σεπτέμβριο. Τις κινήσεις που έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός υγείας μέσα σε αυτό τον ένα μήνα, δεν τα έκαναν επί έναν χρόνο ο κύριος Κουρουμπλής και ο κύριος Ξανθός. Επομένως ο οποιοσδήποτε είναι καλύτερος από αυτούς που κυβερνούν αυτή τη στιγμή τη χώρα. Θεωρώ ότι πρέπει να διοικήσουν αυτή τη χώρα, άνθρωποι πιο κοντά στον ρεαλισμό, την πραγματικότητα και πιο κοντά στο διεθνές περιβάλλον. Έχουν να κάνουν με Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν να κάνουν με την  Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σαν να μιλάμε άλλη γλώσσα. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν αλλά ούτε και να εφαρμόσουν. Αυτό τεκμηριώνεται από την πρόταση που «κατέβασαν» για το ασφαλιστικό.

(ΒΣ): Αρχίζω να διαβάζω κάποια από τα μηνύματα των τηλεθεατών: «Ας ελπίσουμε ότι θα φύγουν πολύ γρήγορα ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ γιατί μας κατέστρεψαν. Τώρα όλοι με τον πιο άξιο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει το καλύτερο βιογραφικό μέσα στη Βουλή». Αρκεί λέτε, ένας για να φέρει την άνοιξη;

(ΛΓ): Κάποιος πρέπει να είναι ο ηγέτης σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτός βάζει τις γραμμές, τις κατευθύνσεις πάντα ένας είναι ο ηγέτης. Αλλά επειδή μιλήσαμε για βιογραφικά, νομίζω πως είναι προφανής η αδυναμία του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί. Δεν έχει αυτογνωσία. Πάει να μιλήσει Αγγλικά και δεν ξέρει Αγγλικά. Εκτιθέμεθα, γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Επειδή ταξιδεύω συχνά, αυτό που εισέπραξα αυτή τη χρονιά στα ταξίδια που έκανα στο εξωτερικό ήταν μια παντελής απαξίωση. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι εικόνα έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας στο εξωτερικό πλέον.

(ΒΣ):  «Ο κύριος Γεωργόπουλος, μετά από αυτό που του έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πολιτευτεί με τη Νέα Δημοκρατία και θα τον στηρίξουμε όλοι στα Γιάννενα και με βάση τις ικανότητες του θα υπουργοποιηθεί κιόλας», αυτό είναι ένα μήνυμα τηλεθεατή ούτως ή άλλως ο τηλεθεατής διαβάζει τη σκέψη μου γιατί και εγώ και ο Δημήτρης θα σας κάναμε αυτή την ερώτηση. Είναι μέσα στις σκέψεις σας κύριε Γεωργόπουλε,  να είστε υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία; Σας ρωτώ ευθέως και θέλω μια ευθύτατη απάντηση…

(ΛΓ): Αυτή τη στιγμή, το timing δεν είναι τέτοιο. Σίγουρα είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι, θεωρώ ότι είμαι δραστήριος και ενεργός κοινωνικά. Θα δω όταν έρθει η ώρα, είναι πολύ νωρίς νομίζω να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Όταν υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις και αν δεν υπάρχουν κάποιοι καλύτεροι, δεν θα πω όχι.

(ΒΣ): Δεν θα πείτε όχι… Ωραία, να διαβάσω δύο -τρία μηνύματα ακόμη και να δούμε αν θα πείτε όχι σε κάτι άλλο που ενδεχομένως προκύψει: «Κυρία Βίλιαν, καλησπέρα. Σας αγαπάμε πολύ από τη Λευκάδα. εδώ βγήκε μία είδηση ότι το καινούργιο νοσοκομείο Λευκάδας θα ιδιωτικοποιηθεί και υπάρχουν πληροφορίες ότι το 51% θα περάσει στα χέρια του Ριμπολόβλεφ, του ιδιοκτήτη του Σκορπιού. Έχετε κάποια πληροφορία;». Γνωρίζετε κάτι για αυτό κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Το νοσοκομείο της Λευκάδας είναι ένα πολύ προβληματικό νοσοκομείο και η γνώμη μου είναι ότι θα συγχωνευτεί με το νοσοκομείο της Πρέβεζας. Ήδη ξεκίνησαν χθες τα πρώτα δημοσιεύματα περί συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως εναντίον ως αντιπολίτευση. Βγήκε μια ακόμη είδηση στο παράλληλο πρόγραμμα ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων περνάνε στους δήμους και τις περιφέρειες. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θα επέλθει μπάχαλο με αυτά που πάνε να κάνουν με τα παράλληλα προγράμματα. Δεν γνωρίζω αυτό που λέει η τηλεθεάτρια για τον Ρώσο επενδυτή αλλά γίνεται κι άλλο ένα καινούργιο νοσοκομείο στη Λευκάδα, νομίζω ήταν στο τελικό στάδιο και έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν βλέπω πιθανό το ενδεχόμενο το κράτος να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο νοσοκομείο. Είναι πολύ πιθανόν να πάμε σε σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Αλλά υπενθυμίζω πως η αριστερή κυβέρνηση είναι πολύ κατά των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι αν λειτουργήσουν σωστά τα Σ.Δ.ΙΤ, θα είναι πάρα, πάρα πολύ επωφελή και για την κοινωνία και για το κράτος. Αλλά υπό σωστές συνθήκες. Στο εξωτερικό τα Σ.Δ.ΙΤ έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Έχουν χτιστεί πάρα πολλά νοσοκομεία με σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα.

(ΒΣ): «Ο ΣΥΡΙΖΑ καθάρισε όλα τα καλά και δημιουργικά πρόσωπα σε όλα τα νοσοκομεία και έβαλαν άσχετους από τον κομματικό στρατό τους». Φτιάχνει κομματικό στρατό ο ΣΥΡΙΖΑ;

(ΛΓ): Εμφανέστατα. Εδώ διορίζουν συγγενείς, φίλους… Δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό. Το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι ο τηλεθεατής έπεσε έξω όσον αφορά στα νοσοκομεία. Δεν έχουν διορίσει κανέναν ακόμα στα νοσοκομεία. Τα έχουν αφήσει ακέφαλα, κάτι που είναι ακόμα χειρότερο.

(ΒΣ): Εντάξει, το έχω ξαναδεί το έργο να μένουν ακέφαλα για πολύ καιρό τα νοσοκομεία.

(ΛΓ): Υπήρχε αλλαγή σκυτάλης όμως. Είναι πολύ επικίνδυνο να μένει ακέφαλο ένα νοσοκομείο. Εκτίμησή μου είναι ότι η ζημιά σε ένα νοσοκομείο της τάξεως του Χατζηκώστα που διοίκησα για 2 χρόνια, αν μείνει ακέφαλο 1 μήνα είναι από 1 έως 7 εκατομμύρια ευρώ.

(ΔΛ): Κύριε Γεωργόπουλε έχουμε επιβεβαιώσει πως ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών, ο κύριος Δερδεμέζης θα είναι πλέον -έστω και με άγνωστο χρονικό ορίζοντα- και διοικητής του νοσοκομείου της Κέρκυρας.  Κάναμε τη σκέψη, η κυρία Στασινού και εγώ ότι αυτού του είδους η τοποθέτηση θα μπορούσε να αποτελεί μία απαρχή ενός νέου μοντέλου. Κάποιοι διοικητές δηλαδή οποίοι να έχουν υπό την επίβλεψή τους, υπό την εποπτεία τους περισσότερα από ένα νοσοκομεία. Ήθελα να ρωτήσω αν τελικά επαληθευτεί από το σενάριο, τότε θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση; Θα δημιουργήσει χαοτικές καταστάσεις ή θα είναι πιο συμμαζεμένη η διοίκηση των νοσοκομείων με θετικά αποτελέσματα;

(ΛΓ): Να πω ότι εκτιμώ πάρα πολύ τον κύριο Δερδεμέζη και τις ικανότητές του. Νομίζω ότι τα πήγε εξαιρετικά στο νοσοκομείο Φιλιατών και του εύχομαι να βοηθήσει στο νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι ένα πολύ προβληματικό νοσοκομείο. Ωστόσο, θεωρώ ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Δερδεμέζης θα βοηθήσει και θα συμβάλει θετικά στη λειτουργία του νοσοκομείου Κέρκυρας και είδα ότι βγήκε το ΦΕΚ που τον διορίζει και στους Φιλιάτες και στην Κέρκυρα, αλλά δεν θα πρέπει αυτό να γίνει κανόνας. Θα πρέπει να είναι μία εξαίρεση, η οποία έγινε αυτή τη στιγμή γιατί το νοσοκομείο της Κέρκυρας δεν έχει διοικητή ιατρικής υπηρεσίας οπότε δεν μπορούσε να αναπληρωθεί ο διοικητής καθώς τον είχαν διώξει τον κύριο Γρηγορόπουλο  τον Δεκέμβριο, όπως έδιωξαν και όλους τους διοικητές των νοσοκομείων. Όχι, λοιπόν, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υπάρχουν διοικητές σε πολλαπλά νοσοκομεία. Όσο εγώ ήμουν διοικητής, οριακά προλάβαινα να διαχειριστώ τις υποθέσεις του Χατζηκώστα, δεν μπορούσα να πάρω κι άλλο νοσοκομείο. Αυτό που πρέπει να γίνει στην περιοχή, οπωσδήποτε. Και το έχω πει πολλές φορές, είναι ότι πρέπει να «σπάσει» η υγειονομική περιφέρεια. Δεν μπορεί τα Γιάννενα να ανήκουν στην Πάτρα. Δεν μπορεί η Κέρκυρα να ανήκει στην Πάτρα.  Η ανάγκη αυτή έχει επικοινωνθεί πολλές φορές στο υπουργείο, ήταν πάγιο αίτημά μας ότι θα πρέπει να υπάρξει υγειονομική περιφέρεια Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας ή Ηπείρου – Ιονίων Νήσων. Είναι χαοτική αυτή τη στιγμή η διαχείριση από την Πάτρα. Δεν μπορεί να ελεγχθεί.

(ΒΣ): Εγώ έρχομαι στα δικά μας. Κύριε Γεωργόπουλε, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως εάν σας έχει γίνει κάποια κρούση. Έχει αρχίσει ήδη η ονοματολογία για την προεδρία στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Είδαμε τις εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ, τις ζήσαμε το Σάββατο. Ήδη ακούγονται ονόματα, όπως του κυρίου Σάκη Βλέτσα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θέλει να διεκδικήσει την προεδρία στην ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Άκουσα και το δικό σας όνομα.

(ΛΓ): Ναι, και εγώ το άκουσα.

(ΒΣ): Σας προτάθηκε;

 (ΛΓ): Όχι, να πω την αλήθεια δεν μου έχει προταθεί κάτι και δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ασχοληθώ με αυτό καθώς δεν περνούσε καν από το μυαλό μου, προέχει το επαγγελματικό μου και περνάει σε δεύτερη μοίρα το κομμάτι αυτό.

(ΒΣ): Να το ρωτήσω απλά και λαϊκά, όπως θα ήθελε να το ρωτήσει απέναντί σας ένας νέος άνθρωπος της ηλικίας σας ή και πιο νέος ακόμη… Σας χαλάει;

(ΛΓ): Δεν ξέρω καν τον ρόλο. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με συνέδριο  ενόψει επομένως δεν ξέρω αν θα παραμείνει ίδιος ο ρόλος των νομαρχιακών οργανώσεων ή αν θα υπάρξουν αλλαγές.  Δεν έχω ασχοληθεί, γιατί πραγματικά δεν ήταν στις προθέσεις μου. Δεν το έχω καν σκεφτεί, δεν το έχω επεξεργαστεί. Νομίζω ότι έχουμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους εδώ οι οποίοι θα μπορέσουν να έχουν αυτό τον ρόλο.

(ΔΛ): Καθώς μας έχετε απορρίψει ήδη κάποια σενάρια…

 (ΒΣ): Σιγά! Ποιο σενάριο σου έχει απορρίψει; Εγώ θεωρώ πως και αυτό που είπε τώρα δεν σημαίνει ότι το απορρίπτει.

 (ΔΛ): Θα το διατυπώσω αλλιώς. Ποιο σενάριο θα μπορούσατε να πείτε πως σας ενδιαφέρει όσον αφορά τη σχέση σας με τη Νέα Δημοκρατία;

(ΛΓ): Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, βλέποντας ότι η διακυβέρνηση της χώρας έχει πέσει σε λάθος χέρια, έχω θέσει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος ώστε να βοηθήσω από οποιοδήποτε πόστο. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι το συντομότερο δυνατόν.  Δεν ήρθα εδώ σήμερα για να ανακοινώσω κάτι.

(ΒΣ): Εμείς σας κάνουμε ερωτήσεις κύριε Γεωργόπουλε…

 (ΛΓ): Ούτε είμαστε σε προεκλογική περίοδο αυτή τη στιγμή. Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις, προέχει όμως, όπως σας είπα και πριν, το επαγγελματικό. Αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητά μου η πολιτική και το λέω με κάθε ειλικρίνεια.

(ΒΣ): Εγώ θέλω να ρωτήσω με κάθε ειλικρίνεια, πώς είδατε την κοινοβουλευτική παρουσία των βουλευτών και της Ηπείρου γενικότερα αλλά και του νομού Ιωαννίνων όπου βρισκόμαστε. Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για έναν- έναν και απ τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λίγο νωρίτερα… Ξέρετε, είναι πολύ κοντινές όλες οι εξελίξεις. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Θα τα σχολιάσω και μετά με τον Δημήτρη, όταν σας αποδεσμεύσουμε. Από την Πέμπτη ήταν στα Γιάννενα καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα. 1.500 καρδιολόγοι.

(ΛΓ): Πολύ σημαντικό για την οικονομία της πόλης.

(ΒΣ): Sold out σε όλα τα ξενοδοχεία, σε όλα τα μαγαζιά. Χθες, λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να φύγουν με τα Airbus από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Όπως και η αποστολή του Παναθηναϊκού. Και ήταν αρκετοί εκείνοι που έλεγαν «εμείς στα Γιάννενα δεν ερχόμαστε ξανά και συνέδριο εδώ δεν θα ξαναγίνει». Τόσα χρόνια, κύριε Γεωργόπουλε, βουλευτές από όλα τα κόμματα, δεν μπόρεσαν να βάλουν τη σφραγίδα τους σε ένα τέτοιο έργο υποδομής, όπως είναι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων;

(ΛΓ): Δυστυχώς, κυρία Στασινού. Το κλειδί για τον τουρισμό είναι η προσβασιμότητα. Εμείς εδώ είμαστε σε μια περιοχή απομονωμένη, έχουμε ένα αεροδρόμιο που δεν είναι διεθνές, που δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, συν τις άσχημες καιρικές συνθήκες…

(ΒΣ): Καλά, και η Αγγλία έχει βροχή συνέχεια αλλά δεν έχει πρόβλημα με τα αεροδρόμιά της!

(ΛΓ): Νομίζω ότι θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα όλων των ανθρώπων και κάποια τέτοια προβλήματα όπως θεωρώ και τα προβλήματα υγείας, δεν θα έπρεπε να έχουν χρώματα.  Θα έπρεπε όλοι μαζί να κατευθυνθούν προς το συγκεκριμένο σκοπό, προς τον συγκεκριμένο στόχο. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να έρθουν στο αεροδρόμιο η Ryannair και η Easyjet, οι λεγόμενες low cost εταιρίες. Θα έπαιρνε τεράστια ανάπτυξη η περιοχή.

(ΒΣ): Εμ πώς να έρθουνε αν ξέρουν ότι δεν θα πετάνε, κύριε Γεωργόπουλε;

 (ΛΓ): Συμφωνώ. Έχουν πέσει πάρα πολλά χρήματα στην τουριστική υποδομή, έχουν φτιαχτεί μονάδες όλων των κατηγοριών στα Ζαγόρια και γενικότερα στην περιοχή και είμαστε σβησμένοι από τον χάρτη προσβασιμότητας, από τον χάρτη των τουριστικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών. Νομίζω ότι θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος στόχος που θα έπρεπε να επιτύχουν όλοι μαζί όσοι ασχολούνται, καθώς εγώ δεν έχω κάποιον θεσμικό ρόλο, μιλώ ως πολίτης αυτής της περιοχής. Θα ανέβαζε και οικονομικά την περιοχή και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

(ΒΣ): Προφανώς! Για αυτό, λοιπόν, δεν έχουν ευθύνη οι βουλευτές διαχρονικά; Και Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαμε από εδώ! Τι άλλο να πει κανείς;

(ΛΓ): Είμαι της λογικής να κοιτάμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ότι έγινε, έγινε. Από εδώ και πέρα τι κάνουμε είναι το θέμα. Δεν είναι το ζήτημα να ρίχνουμε ευθύνες αλλά να δούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εδώ και πέρα.

(ΔΛ): Να πούμε ότι και η οδική πρόσβαση δεν είναι η ευκολότερη δυνατή. Θέλω να πω ότι η Ιόνια Οδός είναι εν αναμονή αυτή τη στιγμή, δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο. Δεν είναι δηλαδή ότι από αέρος δεν μπορεί κανείς να έχει εύκολη πρόσβαση την Ήπειρο αλλά ούτε και οδικώς. Εγώ, κύριε Γεωργόπουλε, παρά την πρόθεσή σας να αφήσουμε το θέμα, ήθελα να επιμείνω και να ρωτήσω: Θεωρείτε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Οι βουλευτές μας, για παράδειγμα, οι οποίοι εξελέγησαν από την περιοχή, δεν θέλησαν να ασχοληθούν; Δεν βάλανε σε προτεραιότητα αυτό το θέμα; Ήταν η αδιαφορία;  Ήταν οι συνθήκες που δεν τους επέτρεψαν; Ας  μπούμε λίγο στην ανάλυσή σας, με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Πως το βλέπετε;

(ΛΓ): Νομίζω ότι είναι όλα αυτά μαζί. Το κυριότερο είναι οι συνθήκες. Όταν υπάρχει ένα καθεστώς αβεβαιότητας, όπως τα τελευταία χρόνια που έχουμε αλλάξει τόσες κυβερνήσεις, όταν δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν μπορούν να προχωρήσουν μεγάλα έργα. Το έχω ξαναπεί πως και εγώ από θέση διοίκησης, άφησα κάποια πράγματα πίσω γιατί ζήσαμε 5 υπουργούς υγείας. Ανά πέντε μήνες άλλαζε ο υπουργός. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε το γενικότερο περιβάλλον και να δούμε πώς μπορεί να υπάρχει μία σταθερότητα και πως κάποια έργα πολύ σημαντικά, έργα που όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουνε, να μην βρίσκουν προσχώματα στις εξελίξεις, σε αλλαγές προσώπων.

(ΒΣ): Πότε θα το δούμε αυτό κύριε Γεωργόπουλε; Δεν το είδαμε την περίοδο της παχιάς αγελάδας, θα το δούμε τώρα που γκαρίζει η γομάρα για άχυρο;

(ΛΓ): Ίσως η κρίση και γενικότερα οι δυσκολίες μας κάνουν να αλλάξουμε προσέγγιση στα πράγματα και να γίνουμε λίγο πιο απλοί και αποτελεσματικοί. Είναι ευχή μου να γίνει κάτι τέτοιο. Ίσως πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι κάποια στιγμή. Οι Άγγλοι λένε ότι είναι καλύτερα from scratch, από το μηδέν να γίνουν κάποια πράγματα. Με ημίμετρα δεν έχουμε λύσεις. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

(ΒΣ): Άλλος τηλεθεατής μου λέει «Γιατί, ποιο άλλο έργο έγινε εκτός από την Εγνατία οδό στην περιοχή μας;». Δίκιο έχει. Ποιο άλλο έγινε όλα αυτά τα χρόνια κύριε Γεωργόπουλε;

 (ΛΓ): Η περιοχή είναι αδικημένη πάρα πολύ. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, στα προγράμματα, στις επιδοτήσεις, μπαίναν κάποιες ποσοστώσεις οπότε εδώ «πέφτανε» περισσότερα χρήματα από ότι στην Αθήνα αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνουν πολύ σημαντικότερες ενέργειες αποκέντρωσης. Να δώσουν κίνητρα σε επιχειρήσεις, σε ανθρώπους να έρθουν στην περιοχή και γενικότερα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

(ΔΛ): Κύριε Γεωργόπουλε, θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για το προσφυγικό και μιας και συζητάμε όλα τα θέματα, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις που δεν είναι άλλες από την επαφή του Πάνου Καμμένου με το ΝΑΤΟ. Πολλοί τον κατηγόρησαν, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Δένδιας, ότι φέρνει το ΝΑΤΟ, φέρνει την frontex, φέρνει τις γερμανικές δυνάμεις στο Αιγαίο. Υπήρξε ένας ηλεκτρισμός ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες. Πώς κρίνετε τον Πάνο Καμμένο, συνολικά ως Υπουργό Εθνικής Αμύνης και πώς βλέπετε και τη συγκεκριμένη κίνηση;

(ΛΓ): Άκρως αναξιόπιστος.  Αν κάποιος ψάξει στο διαδίκτυο, θα δει ότι έξι μήνες πριν έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο της Κω «όχι στα hot spots» και τώρα λέει «ναι στα hot spots». Πλέον όλα είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχουν τα μέσα, υπάρχουν τα social media. Για το προσφυγικό, επειδή έτυχε να παρευρίσκομαι σε κάποια συνέδρια στα οποία αναλύονταν το θέμα από υγειονομικής πλευράς, θα σας πω ότι το 2014 πέρασαν στη χώρα 60.000 πρόσφυγες. Η τότε συγκυβέρνηση επέβαλε έλεγχο στα σύνορα και είχε αυστηρούς όρους εισόδου και προσπαθούσε για το καλύτερο. Παρά ταύτα, 60.000 άνθρωποι πέρασαν στην Ελλάδα. Το 2015, αυτό το νούμερο έφτασε το ένα εκατομμύριο. Γιατί όμως έφτασε αυτό το ένα εκατομμύριο; Έφτασε, γιατί με το που βγήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, είχαμε μία Υπουργό μετανάστευσης να δηλώνει ότι οι πρόσφυγες λιάζονται στην πλατεία Ομονοίας… Στο κάτω-κάτω της γραφής, να σας πω και την προσωπική μου άποψη; Ποιος φταίει που πνίγονται αυτοί οι άνθρωποι; Αν είμαστε τόσο ευαίσθητοι κοινωνικά και θέλουμε όλοι αυτοί να περνάνε απέναντι, ας βάλουμε καράβια να πάμε και να τους παίρνουμε. Ενισχύουμε το παραεμπόριο και την παραοικονομία; Κάθε πλοίο που περνάει απέναντι, μπορεί να έχει μέσα 200 άτομα. Με 3.000 και 5.000 ευρώ το κεφάλι, μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Για μένα κύρια ευθύνη που πνίγονται αυτοί οι άνθρωποι, και ας ακουστεί πολύ βαρύ, έχει η νυν κυβέρνηση. Αφού είναι τόσο ευαίσθητη να πάει και να τους πάρει. Εδώ, δεν μπορούν εδώ και έναν χρόνο να τους καταγράψουν! Μιλάμε για την πλήρη ανικανότητα αυτών των ανθρώπων. Είναι πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κανέναν τομέα, ούτε και στο προσφυγικό φυσικά.

(ΔΛ): Εδώ θα σας απαντούσε κανείς πως το προσφυγικό δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά καθαρά την Ελληνική πλευρά, αλλά την Ελληνική πλευρά ως τμήμα της Ευρώπης. Τα ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά οπότε δεν ξέρω αν η απόδοση ευθυνών καθαρά στην ελληνική κυβέρνηση είναι 100% δίκαιη.

(ΛΓ): Συμφωνώ στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής σας. Γι αυτό ήρθε η frontex και το ΝΑΤΟ και μας παραμέρισαν, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να διαφυλάξουν τα σύνορα της χώρας και να διαχειριστούν το προσφυγικό. Αυτό θα γίνει σε όλα τα επίπεδα σε λίγο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Και τα λεφτά που θα παίρναμε για τη διαχείριση του προσφυγικού χάσαμε και ξένοι άνθρωποι ελέγχουν τα χωρικά ύδατα της χώρας. Ξαναλέω όμως ότι δεν θέλω να μπαίνω σε τομείς που φεύγουν πολύ από την τεχνογνωσία μου. Εγώ σας μίλησα με κάποια νούμερα που μάθαμε όταν ήμασταν σε συνέδρια που είχαν να κάνουν με την υγειονομική διαχείριση του προσφυγικού. Θα σας πω ότι ο διοικητής του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, ο οποίος επίσης εκδιώχθηκε τον Δεκέμβριο, έκανε υπερπροσπάθεια. Θα σας πω ότι αυτή τη χρονιά, πέρασε στη χώρα ένα εκατομμύριο κόσμος. Στη Μυτιλήνη, είχαν περάσει 300.000, ήταν το νούμερο 1 νησί ως πέρασμα και μου έλεγε ο άνθρωπος «έχω μόνιμα 65 νεκρούς στον νεκροθάλαμο και επειδή δεν είχαμε που να τους βάλουμε, μας έκαναν δωρεά ένα ψυγείο φορτηγού και στοιβάζουμε τους ανθρώπους εκεί». Μου περιέγραφε τραγικές καταστάσεις. Μιλάμε για ένα κράτος που δεν είχε συντονιστικό όργανο. Ερχότανε μη κυβερνητικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο και δεν υπήρχε ένα όργανο να τις συντονίσει. Μου έλεγε ο άνθρωπος ότι δεν ξέρουμε ποιος είναι ποιος και ποιος κάνει τι.

(ΒΣ): Συνεχίζω να μεταφέρω μηνύματα τηλεθεατών: «Καλησπέρα παιδιά. Για ποια κίνητρα μιλάτε; Εδώ οι άνθρωποι έχουν στραγγαλίσει την αγορά. Κάντε μία βόλτα μέσα στα μαγαζιά και όχι στους γεμάτους πεζόδρομους». Θεωρείτε ότι η τοπική οικονομία που έρχεται από το στραγγάλισμα των μικρομεσαίων –κυρίως- επιχειρήσεων…

(ΛΓ): Το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

(ΒΣ):  Ακριβώς. Θεωρείτε ότι αυτός ο ιστός έχει διαταραχθεί σημαντικά;

(ΛΓ): Πάρα πολύ. Έχει απόλυτο δίκιο ο τηλεθεατής. Είναι τρομερό το πρόβλημα. Ακόμη και σε μαγαζιά που φαίνονται γεμάτα δεν «τζιράρουν» αυτό που νομίζει κάποιος ότι «τζιράρουν». Τα έξοδα είναι πάρα πολύ μεγάλα και το λέω ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως άνθρωπος που έχει ένα πολύ μεγάλο πελατολόγιο στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πολύ, πολύ δύσκολη η κατάσταση στις περισσότερες επιχειρήσεις. Το ξαναλέω, μπορεί να ακούγομαι γραφικός, να ακούγομαι πολύ επιθετικός, αλλά υπάρχει μία κυβέρνηση που είναι κατά του ιδιώτη, κατά του επιχειρηματία. Είναι μία Κυβέρνηση ριζοσπαστικής Αριστεράς που δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα. Η λογική αυτών των ανθρώπων, το δόγμα τους, είναι ότι θα πρέπει τα πάντα να είναι δημόσια. Αυτά είναι τα καθεστώτα που τους αρέσουν. Αν τους κάνουμε ένα ψυχογράφημα και με δεδομένους τους χώρους απ  τους οποίους προέρχονται. Στο μυαλό τους είναι ότι τα πάντα θα πρέπει να είναι δημόσια. Γι αυτό έγινε ότι έγινε με την ΕΡΤ, γι αυτό δίνουν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, για να είναι ελεγχόμενα. Όχι απλά γύρισαν 5 χρόνια πίσω την οικονομία, αλλά μας γυρνάνε και πάρα, πάρα πολλές δεκαετίες πίσω στον τρόπο διακυβέρνησης ενός κράτους.

(ΒΣ): Ένας τηλεθεατής λέει: «Τι αεροδρόμιο λέτε; Εδώ δεν έχει λέει ούτε πρατήριο καυσίμων, τι άλλο να πούμε;». Και έχει δίκιο, δεν έχει. Έρχεται ένα μήνυμα από τη Λευκάδα, ίσως με την ιδιότητα που είχατε αλλά δεν είναι βουλευτής ο κύριος Γεωργόπουλος. Το μήνυμα λέει: «Τέσσερις μήνες μετά το σεισμό στη νότια Λευκάδα και δεν έχει γίνει τίποτε. Πιέστε λίγο. Δεν γκρεμίστηκαν μόνο οι βίλες αλλά και φτωχόσπιτα. Ελάτε Λευκάδα να δείτε τα χάλια μας» λένε οι πολίτες και, ξέρετε, το έλεγαν και άνθρωποι οι οποίοι είχαν πληγεί από τις βροχοπτώσεις στην Άρτα, ότι ακόμη δεν ρυθμίστηκαν και δεν δόθηκαν οι αποζημιώσεις από κείνες τις καταστροφές.

(ΛΓ): Συμμερίζομαι το πρόβλημα των ανθρώπων. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κάποιο ρόλο, είμαι εδώ ως πολίτης της περιοχής. Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω.

(ΒΣ): Από τη Λευκάδα επίσης μας δίνουν το παράδειγμα πως είναι καλή η σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα αλλά χρειάζονται και οι δυο μεριές για τη σύμπραξη αυτή.  Λέει ο τηλεθεατής: «Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού, δώρισε ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Λευκάδας. Είναι στο προαύλιο μαζί με  άλλα τέσσερα καινούργια, από την Ένωση εφοπλιστών. Δεν πάσχουμε από αυτοκίνητα, από οδηγούς πάσχουμε, από καρδιολόγο πάσχουμε.  Αυτά είναι τα ζητήματα, θα πεθάνουμε αβοήθητοι».

(ΛΓ): Στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης τώρα, είναι τα σώματα ασφαλείας να μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων. Αυτή είναι η λύση τους αντί προσλήψεων.

(ΒΣ): Μισό λεπτό… Οι πυροσβέστες και οι αστυνόμοι και οι λιμενικοί θα οδηγούν τα ασθενοφόρα;

 (ΛΓ): Ναι, ναι. Είναι στο παράλληλο πρόγραμμα και αυτό συμβαίνει γιατί 7.000 προσλήψεις που είχαν εξασφαλιστεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το κομμάτι της υγείας, εγκεκριμένες από την τρόικα την οποία όμως δεν την απασχολούσε το ποιον τομέα θα αφορούν αυτές οι προσλήψεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε αντί να γίνουν στα νοσοκομεία, πήγαν στις καθαρίστριες και στην ΕΡΤ. Δηλαδή για να ενημερώνεται ο κόσμος, τα λεφτά που θα πήγαιναν σε καινούργιες προσλήψεις στα νοσοκομεία, απορροφήθηκαν για να επαναπροσληφθούν στην ΕΡΤ και να προσληφθούν οι καθαρίστριες που δεν χρειάζονταν και πήγανε μετά και γίνανε δικαστικοί υπάλληλοι. Θα ξαναπώ ότι δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους της ΕΡΤ ή με τις καθαρίστριες αλλά πρέπει να μιλάω με δεδομένα και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

(ΒΣ): «Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Γεωργόπουλο, ποιος, κατά τη γνώμη του, ήταν ο καλύτερος Υπουργός Υγείας που πέρασε τα δύο χρόνια που ήταν διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα».

(ΛΓ): Μου κάνουν πολλές φορές αυτή την ερώτηση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με μεγάλη διαφορά. Αποτελεσματικός, γνώριζε τα πάντα, έκανε πράγματα, βελτίωνε καταστάσεις και μας «έτρεχε» πάρα πολύ. Ως υπουργός υγείας ήταν άκρως επιτυχημένος. Έβαλε το μαχαίρι βαθιά, έθιξε συμφέροντα και για αυτό είχε και αυτή την αντίδραση. Έκανε την έκπληξη, γιατί όταν τοποθετήθηκε όλοι λέγανε αποκλείεται να τα καταφέρει. Κι όμως, ήταν ο πιο σωστός από τους 5 που γνώρισα και αν έμενε ότι θα ήταν προς όφελος της χώρας.

(ΔΛ): Θα μείνω στα τοπικά κύριε Γεωργόπουλε και θα σας ζητήσω ένα δικό σας σχόλιο. Αν η πόλη των Ιωαννίνων καταφέρει και επιτύχει στη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, που είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, ένας μεγάλος στόχος. Εκτιμάτε ότι θα προκύψουν αλλαγές; Μιλήσαμε για το αεροδρόμιο, μιλήσαμε για την υγεία στην περιοχή… Εκτιμάτε ότι αν τελικά λάβουμε αυτή την επιταγή, θα μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε σωστά; Εδώ θα ήθελα και ένα σχόλιό σας, το ενσωματώνει το ερώτημα κατά κάποιο τρόπο, θα ήθελα την άποψή σας για τη δημοτική αρχή στο σύνολό της.

(ΛΓ): Καταρχήν αν κάποιος έχει κερδίσει το βραβείο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει και ένα μπόνους κάποιων χρημάτων. Νομίζω είναι δύο ή τρία εκατομμύρια ευρώ. Σίγουρα θα προσδώσει αναγνωρισιμότητα στην πόλη, επικοινωνιακά θα την βοηθήσει. Το αξίζει αυτή η πόλη, όλοι είμαστε από δω, όλοι την αγαπάμε πάρα πολύ και για αυτό είμαστε εδώ. Μακάρι να κερδίσει λοιπόν. Τώρα, το να σχολιάσω τη δημοτική αρχή… Είναι πολύ λίγο το διάστημα και πολύ ευρύ του πεδίο ενώ εγώ παράλληλα δεν είμαι κριτής των πάντων μου.  Ως πολίτης και ως άνθρωπος του αθλητισμού με τον οποίο ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια, θα σας πω ένα σοβαρό παράπονο που έχω από τη δημοτική αρχή. Πέρυσι τον Γενάρη, είχαν εξασφαλιστεί είχε εξασφαλιστεί από τον κύριο Τασούλα, τότε υπουργό πολιτισμού, ένα εκατομμύριο ευρώ για να κατασκευαστούν 4 γήπεδα στην πόλη, με τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής. Πολύ γρήγορα μάλλον, αυτή η δημοτική αρχή το ξέχασε και αντί να πιέσει στο να υλοποιηθούν αυτά τα γήπεδα, έρχεται εδώ κάθε τρεις και λίγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αθλητισμού και εξαγγέλλει ξανά και ξανά την κατασκευή δυο γηπέδων. Γιατί δεν υλοποίησαν τα τέσσερα αυτά γήπεδα;  Γιατί δεν πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση; Εξάλλου, έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τη νυν κυβέρνηση και κάποιους πολύ ψηλά σε αυτή την κυβέρνηση. Γιατί πάμε πάλι από την αρχή; Δεν υπάρχουν γηπεδικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Το λέω ως άνθρωπος του αθλητισμού. Σας καλώ να πάτε στο γήπεδο του Βελισσαρίου, στο πιο κεντρικό γήπεδο της πόλης. Μιλάμε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα… Έχουμε δει το γήπεδο Βελισσαρίου; Έχουμε το γήπεδο της Λιμνοπούλας; Έχουμε δει το γήπεδο στο Σταυράκι; Υπό τι καθεστώς είναι δοσμένες και διαχειρίζονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής; Δόθηκαν 160.000 ευρώ για να γίνει ένα γήπεδο στην Ανατολή. Εμείς, οι άνθρωποι του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έχουμε τρομερό παράπονα. Δηλαδή βλέπουμε μόνο προς μία κατεύθυνση; Βγάζουμε τέσσερα γήπεδα έξω; Τα λέω αυτά επειδή έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο κομμάτι του αθλητισμού και θεωρώ ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει φάουλ και θα πρέπει άμεσα να δει το ζήτημα. Υπάρχει μία ομάδα της πόλης, το Βελισσάριο, η οποία πιθανότατα θα ανέβει κατηγορία. Που θα αγωνίζεται αυτή η ομάδα που θα είναι εκπρόσωπος 100 Σωματείων του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;

(ΒΣ): «Έχει απόλυτο δίκιο ο Γεωργόπουλος. Μια φωνή δυνατή μήπως και κάνουμε κάτι. Είδατε τι είπε ο Κουρουμπλής; ‘Δεν υποσχέθηκα τίποτα’. Για φαντάσου…»

(ΛΓ): Ήσασταν μάρτυρας κυρία Στασινού, όταν ο κύριος Κουρουμπλής μπροστά σε όλους μας, μπροστά σε 12 βουλευτές της Ηπείρου, σε 5 διοικητές νοσοκομείων, υποσχέθηκε 5.000 προσλήψεις. Υποσχέθηκε να ξανάρθει το Μάιο με λύσεις, δεν ήρθε ποτέ… Ένα κατεβατό πράγματα υποσχέθηκε και χαιρέτησε από το υπουργείο υγείας χωρίς να γίνει το παραμικρό.

(ΒΣ): «Ρωτήστε, οι καθαρίστριες πληρώνονται στο Χατζηκώστα; Άλλο τι λένε από φόβο, πιστεύοντας και περιμένοντας…»

(ΛΓ): Οι καθαρίστριες των νοσοκομείων ανήκουν σε εξωτερικά συνεργεία. Τα νοσοκομεία προκηρύσσουν διαγωνισμούς, υπογράφουν και συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες. Είναι θέμα των ιδιωτικών εταιρειών. Το νοσοκομείο, εξ όσων γνωρίζω πληρώνει την εταιρεία εντός διμήνου- τριμήνου. Δεν την έχει αφήσει πάρα πολύ πίσω, τουλάχιστον όσο ήμουνα εγώ διοικητής αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα λειτουργίας μιας ιδιωτικής εταιρείας. Αν λοιπόν, υπάρχει πρόβλημα, κανονικά θα πρέπει να καταγγελθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχουν επόπτες εργασίας, υπάρχει το ΙΚΑ και στην ίδια τη διοίκηση του νοσοκομείου. Εμένα δεν μου έχει έρθει πάντως γραπτώς καταγγελία επίσημη ότι υπάρχει πρόβλημα.

(ΒΣ): «Νέα Δημοκρατία και όλοι με τον Γεωργόπουλο, το παλικάρι των Ιωαννίνων». Πως νιώθετε που μέσα από αυτή τη θέση η αλήθεια είναι ότι γίνατε γνωστός; Πως σας αντιμετωπίζει ο κόσμος;

(ΛΓ): Σίγουρα κέρδισα αναγνωρισιμότητα. Από αυτή τη θέση γνώρισα πάρα πολύ κόσμο, αξιόλογο κόσμο και από όποια θέση και να ήμουνα προσπαθούσα πάντα για το καλύτερο, πόσο μάλλον για το νοσοκομείο που είναι πάρα πολύ ευαίσθητος τομέας. Μη νομίζετε, και γκρίνια εισπράττω…

(ΒΣ): Ποιο είναι το πιο αρνητικό σχόλιο που ακούσατε;

(ΛΓ): Κοιτάξτε, κάποιοι στην αρχή έλεγαν «που βρέθηκε; Από πού μας ήρθε; Από πού ξεφύτρωσε; Ποιον έχει; Τίνος είναι;» και ξέρετε, επειδή πραγματικά δεν είχα κάποια διασύνδεση, μου φαινόταν λίγο περίεργο όλο αυτό και το πώς ο κόσμος δημιουργεί σενάρια και εικασίες για να δικαιολογήσει το κάθε τι.

(ΒΣ): Το καλύτερο σχόλιο που εισπράξατε, ποιο είναι;

(ΛΓ): Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ.

(ΒΣ): Κάτι που σας άγγιξε ιδιαίτερα από τον κόσμο…

(ΛΓ): Με άγγιξε η αγάπη των ίδιων των ανθρώπων του νοσοκομείου. Από το συνεργείο μέχρι τους άμεσους συνεργάτες μου. Νομίζω ότι με τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δημιουργήσαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις και εισέπραξα τα καλύτερα όλο το διάστημα.

(ΔΛ): Να σας πάω πάλι στο αθλητικό; Ένα σχόλιο για τον ΠΑΣ Γιάννινα κύριε Γεωργόπουλε; Χθες είχαμε ακόμα μια ήττα, όλοι οι μεγάλοι περάσανε από τα Γιάννενα άνετα. Η ομάδα δεν θυμίζει τον περυσινό και προπέρσινο καλό εαυτό της. Τι πιστεύετε ότι δεν τραβάει φέτος;

(ΛΓ): Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι η εταιρία που διατηρώ έχει επαγγελματική σχέση με τον ΠΑΣ Γιάννινα, είμαστε συνεργάτες αρκετά χρόνια και με τον κύριο Χριστοβασίλη. Φέτος ο ΠΑΣ δεν κάνει την πορεία που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, παρά ταύτα παραμένει στην κατηγορία εύκολα και είναι επιτυχία να υπάρχει ομάδα πρώτα από όλα σε αυτή την κατηγορία γιατί είναι εκπρόσωπος της περιοχής και όλοι πρέπει να είμαστε κοντά στην ομάδα, ανεξάρτητα αν μας αρέσει ή όχι η διοίκηση, αυτά υπάρχουν πάντα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι η ομάδα τα τελευταία χρόνια κάνει τρομερές επιτυχίες, τερματίζει ψηλά, στην 5η θέση στο πρωτάθλημα, κατάφερε να βγει Ευρώπη σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.

(ΒΣ): Πότε βγήκε Ευρώπη κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Πριν δυο χρόνια. Μπορεί να μη βγήκε ρεαλιστικά…

(ΒΣ): Εεεμ δεν βγήκε Ευρώπη κύριε Γεωργόπουλε…

 (ΛΓ): Κυρία Στασινού, είναι πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Πιστέψτε με, θα έπρεπε και το κράτος να είναι πιο διαλλακτικό σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Αν γίνει μια καλύτερη διαχείριση στα οικονομικά, η ομάδα θα είναι ψηλά για πολλά χρόνια. Κατάφερε πάρα πολλές μεταγραφές, ότι έβαλε λεφτά στα ταμεία της. Είχε πάρα πολλά χρόνια να συμβεί να φύγουν παιδιά, Γιαννιώτες, όπως ο Μάριος Οικονόμου που έφυγε κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσουν οι μεγάλες ομάδες των Αθηνών, στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι έχει καταφέρει πάρα πολλά ο ΠΑΣ Γιάννινα τα τελευταία χρόνια, με τα αρνητικά του. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εγώ είμαι ΠΑΣ Γιάννινα από μικρό παιδί, αγαπώ πάρα πολύ το ποδόσφαιρο, όπως αγαπάω και την ομάδα με την οποία ασχολούμαι, το Βελισσάριο και θέλουμε να φτιάξουμε μία δεύτερη ομάδα στην πόλη, θεωρούμε ότι χωράει μία δεύτερη ομάδα και αυτή η ομάδα πρέπει να τύχει στήριξης όλων. Εύχομαι τον ΠΑΣ Γιάννινα να τον δούμε όχι απλά στην Ευρώπη αλλά στο Champions League. Πρέπει να βάζουμε ψηλά τον πήχη, ψηλά τους στόχους.

(ΒΣ): «Αν είχαμε στελέχη σαν τον κύριο Γεωργόπουλο, η περιοχή μας θα ήταν καλύτερη» λέει ένας τηλεθεατής και ένας άλλος λέει «ο κύριος Γεωργόπουλος είναι απ το Πετροβούνι, τι κάνουν οι παίκτες του Κ20;»

(ΛΓ): Δεν είμαι απ το Πετροβούνι.

(ΒΣ): Τι είναι αυτό τώρα; Πρώτον, δεν είναι απ το Πετροβούνι! Καταλάβατε ότι έχει αέρα Τζουμερκιώτικο; Έχουμε και τηλεθεατές που στέκονται στην καταγωγή. Από πού είστε κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Είμαι μεγαλωμένος στα Γιάννενα, ο πατέρας μου ήταν από την Άρτα και η μητέρα μου κατάγεται από το βλαχόφωνο Ζαγόρι.

(ΒΣ): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ.

 (ΛΓ): Εγώ σας ευχαριστώ, ελπίζω να μη κούρασα τους τηλεθεατές, είμαι πάντα στη διάθεσή σας να απαντάω σε ότι θέλετε να κάνω και μία ευχή. Μπορεί εγώ να είπα πάρα πολλά για αυτή την κυβέρνηση αλλά μακάρι να ήταν καλή και θα ήμουν ο πρώτος που θα έλεγα ότι είναι αυτοί οι άνθρωποι είναι φανταστικοί, ότι κάνουν δουλειά αλλά, δυστυχώς, βλέπω το αντίθετο. Δεν έχω καμία διάθεση μεροληψίας, λέω τα πράγματα ως έχουν.

 

εγγραφή στο Newsletter