Συνέντευξη σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου εν μέσω ενός ασταθούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος το πρώτο 8μηνο του 2015.
αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇:
17/08/2015
Ε.Σ. Την μάχη της καθημερινότητας δίνει ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Χατζηκώστα Λάμπρος Γεωργόπουλος. Αιχμή του δόρατος είναι αφενός να λύνονται τα καθημερινά ζητήματα του νοσοκομείου και αφετέρου να προχωρήσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Μιλώντας στο ITV υποστήριξε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου επηρεάστηκε από τον έλεγχο κεφαλαίων καθώς οι προμηθευτές όπως χαρακτηριστικά είπε δεν μπορούσαν να κάνουν παράδοση των απαραίτητων ειδών. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε είτε με δανεισμό ιατροφαρμακευτικού υλικού από άλλα νοσοκομεία μεταξύ αυτών και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο είτε με προμήθεια από τοπικούς προμηθευτές. Στα προβλήματα συγκαταλέγονται και οι συνταξιοδοτήσεις καθώς μέσα στον Ιούνιο έφυγαν 12 άτομα μειώνοντας έτσι αρκετά τον αριθμό των υπαλλήλων του νοσοκομείου. Κάτι που ο διοικητής σημειώνει ότι αναμένεται να δημιουργήσει θέματα στο νοσοκομείο γιατί δεν γνωρίζει αν και πότε θα αντικατασταθούν τα άτομα τα οποία φύγανε. Έχει αλλάξει στο μεταξύ και η οργανωτική δομή του νοσοκομείου καθώς έχει οριστεί νέα διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας η κ. Μανατάκη, ενώ διευθύνουσα της νοσηλευτικής είναι η κυρία Μάτζιου.
Λ.Γ. Έχουμε σταθερή κίνηση περιστατικών, ωστόσο έχει αυξηθεί η βαρύτητα των περιστατικών λόγω των διακομιδών κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία της Πρέβεζας, το νοσοκομείο της Λευκάδας τα οποία δεν λειτουργούν οι κλινικές τους σε καθημερινή βάση, υπάρχουν κάποιες μέρες που δεν μπορούν να λειτουργήσουνε με αποτέλεσμα να δεχόμαστε εμείς αυτή την πίεση. Κάτι που επιβαρύνει και τον προϋπολογισμό μας, έχουν γίνει έγγραφα και στην υγειονομική περιφέρεια, πέρα από την κίνηση η επιβάρυνση είναι στον προϋπολογισμό και στο ανθρώπινο δυναμικό με το οποίο λειτουργούμε και με συνεχώς … είχαμε και ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων τον Ιούνιο. Συνεχώς φεύγει προσωπικό χωρίς να αναπληρώνεται για την ώρα. Η χρηματοροή μας έχει βελτιωθεί, περάσαμε ένα διάστημα ένα τρίμηνο τετράμηνο το οποίο δεν ήταν τόσο καλό αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα βελτιώνονται και ευελπιστούμε στο επόμενο διάστημα να μικρύνουμε το χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών μας. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τα Capital Controls και τα προβλήματα δεν ήταν επειδή δεν είχαμε χρήματα να πληρώσουμε τους προμηθευτές, όσο το ότι προμηθευτές αδυνατούσαν να εισάγουν τα προϊόντα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελούν τις παραγγελίες μας. Να τις εκτελούν με περιορισμένα υλικά, βέβαια αντιμετωπίστηκε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία δανειζόμαστε ο ένας με τον άλλον όπου χρειάζεται όπου υπάρχουν ελλείψεις όπως επίσης και με προμήθεια από τοπικούς προμηθευτές.
Ε.Σ. Στο διάστημα αυτό που είχαμε και έχουμε ακόμα για έλεγχο κεφαλαίων, χρειάστηκε μου είπατε να δανειστείτε υλικά, δανειστήκατε και από το Πανεπιστημιακό;
Λ.Γ. Και από το Πανεπιστημιακό με το οποίο έχουμε άριστη συνεργασία.
Ε.Σ. Δεν είχαμε περιστατικά τα οποία δεν εξυπηρετήθηκαν;
Λ.Γ. Όχι όχι όχι δεν υπήρχανε, δεν υπήρχαν τέτοια περιστατικά η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, δύσκολη αλλά ελεγχόμενη αυτό το διάστημα και φαίνεται ότι πλέον βελτιώνεται.
Ε.Σ. Κύριε Γεωργόπουλε ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο το έχετε θέσει επανειλημμένα σε συνεντεύξεις σας είναι ενδεχομένως η αναδιοργάνωση του χάρτη υγείας της Ηπείρου. Έχετε πει δηλαδή ανοιχτά και μάλιστα συντάχθηκε αρκετός κόσμος στο πλευρό σας ότι ενδεχομένως θα ξαναδούμε τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει ο σχεδιασμός.
Λ.Γ. Νομίζω είναι απαραίτητο, θα πρέπει…. είναι κάτι που ξεφεύγει από τις δικές μου αρμοδιότητες ως Διοικητή Νοσοκομείου αλλά νομίζω τόσο σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας όσο σε επίπεδο Υπουργείου όσο και σε επίπεδο εμπλεκομένων φορέων γιατί δεν είναι μόνο… ίσως θα πρέπει να εμπλέκει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου μία επανεξέταση του χάρτη υγείας της περιοχής. Τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια και τη Τριτοβάθμια φροντίδα υγείας γιατί υπάρχουν προβλήματα που εκτιμώ ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων δομών.
Ε.Σ. Παραταύτα όμως είστε σε αυξημένη επιφυλακή….
Λ.Γ. Αυτή η περίοδος για τα νοσοκομεία είναι ίσως η πιο επικίνδυνη περίοδος του χρόνου, γιατί γεμίζουν τα χωριά, υπάρχουν τα πανηγύρια και είναι μία πολύ επικίνδυνη περίοδος. Είναι αυξημένο το ρίσκο τροχαίων ατυχημάτων, εμείς ήμασταν σε επιφυλακή, ευτυχώς οι εφημερίες κύλησαν ομαλά, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε κάποιο σημαντικό συμβάν.
Ε.Σ. Ο κύριος Γεωργόπουλος ρωτήθηκε και για το θέμα των διοικήσεων των νοσοκομείων το οποίο κλείνει με την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Συγκεκριμένα το μνημόνιο καταργεί την τροπολογία του υπουργού κύριου Κουρουμπλή και έτσι δεν μπορούν να τοποθετηθούν νέοι διοικητές. Να θυμίσουμε ότι πριν την ψήφιση είχε ακουστεί ότι θα μπορούσε ο Υπουργός να διώξει αζημίως τους σημερινούς διοικητές και να προσλάβει μόνο για τρεις μήνες άλλους μέχρι να κινηθεί η διαδικασία την οποία ορίζουν οι Ευρωπαϊκές διατάξεις. Σήμερα και μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου Αυτό δεν μπορεί πλέον να συμβεί και έτσι όπως όλα δείχνουν οι Διοικητές αναμένουν να ολοκληρώσουν τις θητείες τους. Να θυμίσουμε ότι είναι 3ετής.
Λ.Γ. Νομίζω ότι οι Διοικητές των νοσοκομείων πυροβολούνται εδώ και οκτώ μήνες συνεχώς σε εβδομαδιαία βάση, κατά τη γνώμη μου αδίκως και την ώρα που κάνουν και τεράστια προσπάθεια να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια και υλοποιούν καθημερινά, διεκπεραιώνουν δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες υποθέσεις. Όλο αυτό το διάστημα δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο όταν υπάρχει μια αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Διοικητή και δεν ξέρουμε αν θα είναι ή δεν θα είναι στο Νοσοκομείο επηρεάζει και τη λειτουργία του Νοσοκομείου και την επηρεάζει συνήθως με αρνητικό πρόσημο. Είχε ζητηθεί η παραίτηση όλων των Διοικητών από τον Υπουργό Υγείας, προσωπικά δεν έδωσα την παραίτηση. Τεκμηρίωσα τους λόγους για τους οποίους δεν δίνω την παραίτηση και ζήτησα μάλιστα αν επιμείνει να εξατομικεύσει τους λόγους για τους οποίους ζητά την παραίτηση μου. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, γιατί περάσαμε από πολλά στάδια, είναι ότι στο μνημόνιο στο ΦΕΚ που μόλις δημοσιεύτηκε που περιγράφει το μνημόνιο 3 καταργείται η τροπολογία του Υπουργού Υγείας που πέρασε πριν λίγο διάστημα και δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί και του έδινε το δικαίωμα να παύσει ανά πάσα στιγμή όποιον διοικητή θέλει και να τοποθετήσει όποιον θέλει. Νομίζω ότι επέμενε πάρα πολύ η Τρόικα σε αυτό το…. οι θεσμοί εν πάση περίπτωση σε αυτό το κομμάτι ή διαβάσαμε όσοι ασχολούνται στα προαπαιτούμενα ότι ένα από τα 16 το δεύτερο από τα 16 ήταν να φτιαχτεί η διαδικασία αξιολόγησης των διοικητών. Να υπενθυμίσω ότι εμείς έχουμε 3ετής σύμβαση, επιλεγήκαμε μέσα από διαδικασίες που πέρασαν από ΑΣΕΠ και είχαν την επίβλεψη της Τρόικας τότε, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Θεωρούμαστε τεχνοκράτες είμαστε μάλλον τεχνοκράτες και νομίζω ότι πλέον οριστικοποιείται ότι δεν θα ισχύσει αυτή η τροπολογία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και γυρνάμε πίσω στην προηγούμενη κατάσταση, με το δικαίωμα… εκτιμώ ότι… θα προσπαθήσει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή μία διαδικασία πρόσληψης. Ως τότε όμως παραμένουμε στις θέσεις μας και κοιτάμε μπροστά να υλοποιήσουμε έργα που αυτή τη στιγμή νόμιζα ότι όλοι οι διοικητές είχαν αφήσει …. Διεκπεραίωναν την καθημερινότητα και άφηναν λιγότερο σημαντικότερα projects, τις σημαντικότερες υποθέσεις με τη λογική της αβεβαιότητας, μη γνωρίζοντας αν θα είναι αύριο στις θέσεις τους ή όχι.
Νομίζω το να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον μία ασφάλεια είναι προς όφελος όλων.