Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇

Α.Γ. Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι. Καλώς ήρθατε, Χρόνια πολλά, Καλή χρονιά. Είναι η πρώτη εκπομπή για το 2015, ελπίζω να περάσατε όλοι πάρα πολύ όμορφα και εύχομαι το νέο έτος να έχετε κοντά στους ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν σας κάνουν να χαμογελάτε. Για το σημερινό καλεσμένο φήμες λένε ότι είναι πολύ τυχερός και του είπα να το εκμεταλλευτώ για να πάει και αυτό το έτος η εκπομπή καλά. Εκτός αυτού πάρα πολλοί και πάρα πολλές μου έχετε ζητήσει να κάνουμε μία συνέντευξη πορτραίτο για να τον γνωρίσουμε λιγάκι καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ αγαπητός στην πόλη μας και όχι μόνο, πρόκειται για το διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο. Λάμπρο, καλησπέρα και καλή χρονιά.

 Λ.Γ. Καλησπέρα, καλή χρονιά. Σε όλο τον κόσμο να ευχηθώ υγεία πάνω από όλα  και να έχει μια ευτυχισμένη χρονιά.

Α.Γ. Πως σε βρήκε ο χρόνος;

Λ.Γ.  Όμορφα, με αγαπημένους ανθρώπους, με πολύ …αέρα.

Α.Γ. Είσαι από τους ανθρώπους που είπανε να φύγει γρήγορα το 2014;

Λ.Γ.  Όχι ιδιαίτερα, ήταν μια χρονιά θεωρώ τουλάχιστον προσωπικά πολύ έντονη, αρκετά διαφορετική, αρκετά παραγωγική, είχε βέβαια και τα αρνητικά της αλλά νομίζω ότι ήταν μία θετική χρόνια, το πρόσημο στο τέλος είναι θετικό και μακάρι το επόμενο έτος το 2015 αυτό που διανύουμε τώρα να είναι ακόμη καλύτερο για όλο τον κόσμο.

Ε.Γ. Πάμε να σε γνωρίσουμε λίγο καλύτερα να μας πεις από πού είσαι, το επίθετο σου παραπέμπει σε άλλη πόλη, τι σπουδές έχεις κάνει;

Λ.Γ. Έχουμε και κοινό επίθετο….. Το επίθετο είναι από την Άρτα, ο πατέρας μου ήταν από την Άρτα, η μητέρα μου από το Ζαγόρι. Εγώ αισθάνομαι τον εαυτό μου γέννημα θρέμμα Γιαννιώτη, εδώ μεγάλωσα εδώ έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, εδώ δραστηριοποιούμουν επαγγελματικά τα τελευταία 10 χρόνια, στην ελεύθερη αγορά. Το μόνο διάστημα ήταν τα έξι χρόνια που έζησα στο….. συν το στρατιωτικό βέβαια, τα 6 χρόνια που έζησα στο Λονδίνο που ήταν οι σπουδές μου, παράλληλα με τις σπουδές μου εργαζόμουν ταυτόχρονα αναγκαστικά, ήταν διαφορετικές οι εποχές.

Α.Γ. Οι σπουδές του στο μάνατζμεντ έτσι;

Λ.Γ. Ναι, στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανισμών και με ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση μονάδων υγείας.

Α.Γ. Ωραία, είσαι από τους λίγους που έχουν ένα τέτοιο τίτλο σπουδών.

Λ.Γ. Εντάξει νομίζω ότι πλέον είναι αρκετός κόσμος απλά δεν συνηθίζονταν όταν τελείωσα το 2004 που είχα πάρει αυτή την εξειδίκευση, τότε ναι, δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, είναι αλήθεια δηλαδή ότι ήμασταν μετρημένοι στα δάχτυλα στην Ελλάδα αλλά τώρα νομίζω ότι είναι ένας κλάδος της διοίκησης ο οποίος ακολουθείται από πολύ κόσμο και είναι πάρα πολύ σημαντικό στο σύστημα υγείας να υπάρχουν κατά τη γνώμη μου άνθρωποι που είναι καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Α.Γ. Τι σημαίνει η Αγγλία για σένα;

Λ.Γ. Όμορφα χρόνια, δύσκολα, διαφορετικά νομίζω ότι και η Αγγλία και ειδικά το Λονδίνο είναι…… έχω πάρα πάρα πολύ όμορφες αναμνήσεις, πολλούς φίλους, multicultural που λένε δηλαδή πολυπολιτισμικό περιβάλλον, φίλους δηλαδή που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο και ακόμη έχω επαφές και δεν υπάρχει χρόνος που να μην την επισκεφτώ.

Α.Γ.  Θα μπορούσες να ζήσεις μόνιμα εκεί;

Λ.Γ.  Νομίζω πως ναι! Αρκετά εύκολα πλέον, θεωρώ ότι αν κάποιος είναι στην ηλικία 25- 45 εύκολα θα ζούσε εκεί, λόγω κυρίως του επαγγελματικού αν και ήταν συνειδητή επιλογή η επιστροφή στην Ελλάδα όταν έγινε αυτό πριν 10 χρόνια γιατί εδώ αισθάνομαι πιο όμορφα, μου αρέσει ο τόπος μου, είμαι δίπλα σε ανθρώπους που αγαπάω, είμαι πιο χαρούμενος, αισθάνομαι πιο υγιής και γιατί θεωρώ ότι ποιότητα ζωής δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά είναι συνισταμένη πάρα πολλών παραμέτρων.

Α.Γ.  Πριν λίγες μέρες έκλεισες ένα χρόνο θητείας ως διοικητής στο νοσοκομείο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για σένα, θέλω να μου πεις πόσο εύκολο είναι να διοικεί κάποιος ένα τόσο μεγάλο οργανισμό και το λέω αυτό γιατί είσαι ένας άνθρωπος νέος με φιλοδοξίες, οράματα και κακά τα ψέματα σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα υπάρχει ένα είδος αναπηρίας και στην παιδεία και στην υγεία, θέλω να μου πεις τη γνώμη σου;

Λ.Γ. Ναι να το πάρουμε από την αρχή, έκλεισα ένα χρόνο θεωρώ ότι πήγε καλά αυτή η χρονιά. Δεν ήταν εύκολη, πάρα πάρα πολλές δυσκολίες σε δύσκολες συνθήκες. Ένας τέτοιος οργανισμός νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να διοικηθεί και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ιδιαιτερότητα που έχει, το πόσο πολυσύνθετος είναι, το πόσο διαφορετικά πράγματα τρέχουν καθημερινά με σένα τόσο μεγάλο οργανισμό. Νομίζω ότι είναι από τις πιο δύσκολες θέσεις του δημόσιου τομέα καθώς έχει να κάνει με πάρα πάρα πολλά αντικείμενα, από διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού που είναι σε ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι όπως είναι η υγεία, έχει να κάνει με εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Οι ιδιαιτερότητές του συστήματος που είπατε πριν…. δεν έχουμε την ευελιξία της διοίκησης τόσο πολύ όπως ένας αντίστοιχος οργανισμός στο εξωτερικό, με άλλα λόγια θα σας πω απλά ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε ανά πάσα στιγμή, ενώ βλέπουμε την ανάγκη, δεν έχουμε το δικαίωμα της άμεσης πρόσληψης γιατί έχουμε πάρα πολύ γραφειοκρατία, πάρα πολλές ιδιαιτερότητες δηλαδή σε βαθμό που τώρα …τι να σας πρωτοαριθμίσω. Αλλά αυτό που είπατε πως το σύστημα νοσεί, δεν νομίζω ότι υπάρχει σύστημα υγείας στον κόσμο που να μην έχει τα προβλήματά του, από τα καλύτερα συστήματα υγείας  όπως είναι ο Καναδάς, όπως  είναι η Αυστραλία, έχουνε και αυτά τα πρόβλημά τους δεν υπάρχει το ιδεατό. Σίγουρα όχι όπως στην Ελλάδα αλλά θεωρώ ότι έχουν γίνει πάρα πάρα πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία διετία αρχίζει και εφαρμόζεται επιστημονικό  management στη λειτουργία τέτοιων οργανισμών που είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι προς όφελος των πολιτών, των ασθενών, των ίδιων των εργαζομένων μέσα στα νοσοκομεία ή μέσα στο σύστημα υγείας, γιατί  δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, είανι η Πρωτοβάθμια φροντίδα, είναι τα κέντρα υγείας. Πάρα πολλά υποσυστήματα.

Α.Γ. Πώς αντιμετώπισε ο κόσμος είσαι ένας νέος άνθρωπος, είναι εύκολο να εμπιστευθεί κάποιος ένα νέο άνθρωπο σε μία τέτοια θέση;

Λ.Γ. Λοιπόν, θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου, στην αρχή ήταν όλοι επιφυλακτικοί. Καταλάβαινα και εγώ την διστακτηκότητα, την επιφυλακτικότητα. Νομίζω όμως ότι είναι ένα ελληνικό στερεότυπο που πρέπει σιγά-σιγά να το αποβάλουμε. Η ηλικία δεν είναι ούτε πανάκια ότι κάποιος μεγαλύτερος θα ξέρει καλύτερα, ούτε ότι κάποιος νεότερος θα είναι ικανότερος αλλά από κει και πέρα σσυνήθως αυτό που γίνεται στις αναπτυγμένες χώρες είναι ότι σε αυτές τις ηλικίες δηλαδή στα 30 με 45 θεωρείτε κάποιος στο απόγειο της καριέρας του, εκεί είναι  που είναι πιο παραγωγικός, εκεί είναι που έχει την όρεξη, έρχεται με ορμή, έρχεται ως το νέο αίμα με την τεχνογνωσία την καινούργια. Εδώ νομίζω ότι σιγά-σιγά αλλάζει αυτό και πλέον εμπιστεύετε….. εμπιστευόμαστε θέσεις ευθύνης σε νέους ανθρώπους και δεν είναι μόνο εδώ που θεωρώ οτι η Ήπειρος είμαστε ακόμα λίγο πιο συντηρητικοί αλλά πανελλαδικά δεν είμαι ο μικρότερος διοικητής ηλικιακά, υπάρχουν και μικρότεροι από μένα και υπάρχει μία νέα φουρνιά ανθρώπων που έχει μπει σε αυτό το χώρο και εγώ θεωρώ οτι τα πηγαίνει αρκετά καλά.

Α.Γ. Αν σου δινόταν η ευκαιρία να κάνεις κάποιες αλλαγές ποιες θα ήταν αυτές, τις εφάρμοζες;

Λ.Γ. Πάρα πολλές. Οι αλλαγές ξέρετε… είναι πολύ άσχημο να βλέπουμε να είναι οφθαλμοφανές το τι πρέπει να γίνει και να μην έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις. Νομίζω σίγουρα θα πρέπει να εφαρμοστεί περισσότερη τεχνολογία, σωστή τεχνολογία όμως, θα πρέπει να υπάρχει εφαρμογή -τώρα θα βαρύνω λίγο την κουβέντα να μπαίνω σε ποιο τεχνικά ζητήματα αλλά να εφαρμοστεί επιστημονικό….. οι αρχές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού είναι ολόκληρο επιστημονικό πεδίο πλέον και εδώ δεν το εφαρμόζουμε. Λειτουργούμε λίγο τριτοκοσμικά, σίγουρα χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω κόσμο, ίσως και εκπαίδευση. Και πολύ παραπάνω κόσμο. Μιλάμε για ένα σύστημα που φτιάχτηκε πριν 30 χρόνια χωρίς την πρόβλεψη της συνεχούς ανανέωσης. Βέβαια δεν θέλω  ούτε να τα ισοπεδώνουμε, θεωρώ οτι παράγεται τεράστιο έργο και οι άνθρωποι που είναι σε αυτό το χώρο δίνουν τα πάντα αλλα πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Νομίζω όμως ότι είναι σε καλή κατάσταση να μην το αδικούμε, είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Α.Γ. Επομένως είσαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός αυτός;

Λ.Γ.  Τηρουμένων των αναλογιών σίγουρα.

Α.Γ. Η πλειοψηφία των ασθενών όταν επισκέπτονται δημόσια νοσοκομεία έχουν συνήθως παράπονα να κάνουν. Τι μπορεί να συμβεί, τι σκέφτεσαι να κάνεις έτσι ώστε αυτό να αποφευχθεί σαν διοικητής;

Λ.Γ. Τα παράπονα δεν θα εκλέιψουν ότι και να γίνει. Ο σκοπός είναι να μειωθούν. Μιλάμε για χιλιάδες περιστατικά κάθε μήνα και δεν μπορεί να μην υπάρξουν παράπονα, ακόμη και δικαιολογημένα πολλές φορές έτσι γιατί πρέπει να αντιληφθούμε και το προσωπικό που εργάζεται και το φόρτο που έχει και κάποιες φορές όλοι άνθρωποι είμαστε, μπορεί να αντιδράσουμε και εκτός των ορίων, αλλά όλοι νομίζω δουλέυουν προς αυτήν την κατέυθυνση, να βελτιώσουμε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, να μειώσουμε τα παράπονα, να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον κόσμο. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ο κόσμος το έχει πραγματικά ανάγκη.

Α.Γ. Οι εκλογές πλησιάζουν και έχει ακουστεί πολύ έντονα το όνομά σου.

Λ.Γ. Λοιπόν εδώ πρέπει να ελέγχουμε την αξιοπιστία της πληροφορίας πολλές φορές και θεωρώ ότι ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας ούτως ή άλλως και θα πρέπει να φιλτράρουμε το ότι διαβάζουμε και ότι ακούγεται. Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γράφτηκε δεν ξέρω ποιες ήταν οι προθέσεις αυτού του ανθρώπου που το έγραψε, με γεωμετρική πρόοδο πολλαπλασιάστηκε αλλά όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Α.Γ. Δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ;

Λ.Γ. Όχι δεν το έχω σκεφτεί είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είμαι σε μία θέση ευθύνης, χαρακτηρίζω τον εαυτό μου άνθρωπο της αγοράς, προέρχομαι απο τον ελεύθερο χώρο, απο  την ελεύθερη αγορά και για την ώρα νομίζω ότι δεν υφίσταται κανένα τέτοιο θέμα. Σίγουρα ζούμε σε ένα περιβάλλον είμαστε σε μία εκλογή περίοδο, καθένας έχει τις απόψεις του. Εγώ νομίζω ότι δεν κρύβω την προσέγγιση των πραγμάτων, είμαι άνθρωπος φιλελεύθερος το κάνουν και οι σπουδές μου, η Αγγλία…..  είμαι λάτρης του αγγλοσαξονικού συστήματος οπότε έχω τα δικά μου πιστεύω αλλά τα κρατάω για εμένα.

Α.Γ. Προφανώς θα επέλεγες ακόμη μία θητεία ως διοικητής;

Λ.Γ.  Εντάξει έχω ένα κλειστό συμβόλαιο έτσι, είναι τρία χρόνια το οποίο είναι αρκετό διάστημα για να φανεί αν κάποιος έχει παράγει έργο και αν όντως βελτίωσε το σύστημα. Τώρα από κει και πέρα μόλις κλείσει αυτή η τριετία είναι ένα άλλο ζήτημα να δούμε τι θα γίνει από κει και πέρα αλλά υπάρχουν άλλα δύο χρόνια μπροστά.

Α.Γ. Δραστηριοποιήσαι σε πάρα πολλά πράγματα όπως είπαμε και πριν πολλές ώρες διδασκαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επίσης ως ομιλητής σε οργανισμούς και εκδηλώσεις, ιδρυτής μιας εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων, επίσης πρόεδρος Βελισσαρίου…..Τα προλαβαίνεις όλα αυτά;

Λ.Γ. Ασχολούμουν με αυτά… πλέον δεν ασχολούμαι! Είμαι full time, αποκλειστικά  στο νοσοκομείο. Δεν προλαβαίνω πραγματικά, δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ με κάτι άλλο.

Α.Γ. Το ωράριο σου ποιο είναι;

Λ.Γ. Δεν έχουμε ωράριο, μάλιστα το πρώτο διάστημα τύχαιναν και τόσα πολλά περιστατικά που πρέπει να είμαστε στο πεντάλεπτο να σηκώσουμε τηλέφωνο να το πω έτσι, οπότε είμαστε σε μία μόνιμη εγρήγορση αλλά φυσιολογικά είναι ωράριο Δευτέρα Παρασκευή 9:00 με 5:00 λέμε…. Γιατί οι ώρες είναι πολύ παραπάνω, υπάρχουν υποχρεώσεις και εκτός νοσοκομείου αλλά δεν προλαβαίνω ασχοληθώ…… μου αρέσουν όλα αυτά που έκανα όλο το διάστημα. Κάποια στιγμή μπορεί να γυρίσω και σε αυτά αλλά πράγματι είχα αφήσει τη διδασκαλία, δεν δίδασκα, δεν είχα αυτήν την πολυτέλεια να διδάξω αυτά τα αντικείμενα, το ποδόσφαιρο είναι κάτι που μου αρέσει, είναι ένα από τα χόμπυ μου ο ερασιτεχνικός αθλητισμός το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Περισσότερο θα πω ήμουν ποδοσφαιριστής, παρά πρόεδρος. Πρόεδρος έτυχε, κάποιος έπρεπε βρεθεί να μπει μπροστά στην ομάδα.  Αλλά μέσα από το ποδόσφαιρο έχω κάνει πάρα πολλούς φίλους και είναι κάτι που είμαστε μία παρέα, μας αρέσει, μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Είμαστε μία οικογένεια και έχει και πολλά νοήματα, μαθαίνουμε να νικάμε, να χάνουμε, να αγωνιζόμαστε….

 Α.Γ. Ελεύθερος χρόνος υπάρχει;

Λ.Γ. Υπάρχει, όποιος θέλει βρίσκει χρόνο για τα πάντα! Εντάξει όχι όπως είπα πριν για όλες αυτές τις δραστηριότητες της επαγγελματικές πρέπει να φιλτράρουμε τα πράγματα υπάρχει ελεύθερος χρόνος ναι.

Α.Γ. Τα χόμπυ σου ποια είναι;

Λ.Γ. Μου αρέσει όπως είπαμε πριν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, μου αρέσει πάρα πολύ να ταξιδεύω.

Α.Γ. Ελλάδα ή εξωτερικό;

Λ.Γ.  Εξωτερικό! Την Ελλάδα Εντάξει… Νομίζω ότι ζούμε σε μια φανταστική χώρα έχοντας ταξιδέψει γύρω στις 30 χώρες του κόσμου, θεωρώ ότι ζούμε στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, αλλά ένα άσχημο διαχειρισμένο οικόπεδο. Θεωρώ ότι η χώρα έχει τεράστιες προοπτικές που είναι αναξιοποίητες. Μου αρέσει πάρα πολύ να βλέπω αυτό που λένε οι Άγγλοι cultural differences, τη διαφορετικότητα της κουλτούρας του κάθε τόπου. Η Ευρώπη θεωρώ ότι είναι σχετικά ίδια πάνω κάτω και εκεί που φαίνεται η μεγάλη διαφορά είναι όταν κάποιος φεύγει εκτός Ευρώπης.

Α.Γ. Ο γάμος είναι στα άμεσα σχέδια σου;

Λ.Γ. Θα σας έρθει προσκλητήριο τις επόμενες μέρες….. αστειεύομαι. Ε εντάξει κάποια στιγμή αλλά σε πλάνο…….

Α.Γ. Υπάρχουν άνθρωποι σταθμοί στη ζωή σου;

Λ.Γ. Σίγουρα. Κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον, άνθρωποι που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο και υπήρξαν και υπάρχουν και θα υπάρξουν άνθρωποι, νομίζω στον καθένα που παίζουνε σημαντικό ρόλο που είναι πρότυπα, που είναι μέντορες….

Α.Γ. Διακρίνω μια συγκίνηση…..

Λ.Γ. Εντάξει είναι και άνθρωποι που είναι κοντά και άλλοι που δεν είναι πλέον  κοντά μας και τους θυμόμαστε.

Α.Γ. Έχεις χάσει τον μπαμπά σου και αυτό σου κόστισε…..

Λ.Γ. Εντάξει είναι κάτι το οποίο μπορεί να  συμβεί στον οποιοδήποτε, μένεις με τις καλές μνήμες, με τα ευχάριστα και προχωράμε μπροστά.  

Α.Γ. Σωστά. Τι εύχεσαι για το 2015;

Λ.Γ. Υγεία πάνω από όλα σε όλο τον κόσμο, να εκπληρωθούν οι επιθυμίες του καθενός, να ζήσουμε καλύτερες καταστάσεις.

Α.Γ. Για τη χώρα;

Λ.Γ. Να δούμε καλύτερες μέρες. Νομίζω ότι η χώρα είπα και πριν ότι έχει την προοπτική, έχει τεράστια προοπτική αρκεί όλοι να το συνειδητοποιήσουμε, όλοι να βάλουμε ένα τουβλάκι σε αυτό και πρώτα ο καθένας μας νομίζω πρέπει να αλλάξει τον εαυτό του να τον βελτιώσει και μετά το άθροισμα του καθενός μας θα είναι το σύνολο που θα βελτιώσει τα πράγματα, έχω αυτή την προσέγγιση των πραγμάτων και είναι και κάτι από τα «μότος»  μου όπως παράδειγμα που διοικώ έναν τέτοιο οργανισμό, ότι πρώτα πρέπει να είμαστε καλοί μάνατζερ του εαυτού μας και μετά να μπορούμε να μανατζάρουμε άλλο κόσμο.

Α.Γ. Έχεις απόλυτο δίκιο. Θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για το χρόνο, να σου ευχηθώ ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά παντρευτείς δεν παντρευτείς….. να είσαι πάντα γερός, τυχερός και να έχεις δύναμη γιατί χρειάζεται πολλή δύναμη το συγκεκριμένο που έχεις επιλέξει να κάνεις τα καλύτερα λοιπόν.

Λ.Γ. Ευχαριστώ πολύ, ανταποδίδω!

 

εγγραφή στο Newsletter