(Βίλιαν Στασινού): Επιστρέψαμε με ζητήματα υγείας. Καλωσορίζω τον κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο. Κύριε διοικητά, καλώς ήρθατε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εκτός από εμένα, σας καλοβρήκε και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, ο κύριος Γρηγοράκος ο οποίος αποφάσισε να έρθει να δει και τα νοσοκομεία μας. Τι κι αν τα χαρακτήρισε «στολίδια», είναι στολίδια, δεν το αμφισβητεί κανείς, σε σχέση με πολλά άλλα μα έχουν και αυτά τα δικά τους προβλήματα. Και είναι πολύ σημαντικά τα προβλήματα και δεν ξέρω αν ο υπουργός τα αφουγκράστηκε και σκοπεύει να δώσει λύσεις. Διότι σας είδα όλους μαζί, στο ίδιο τραπέζι, να του βάζετε την ατζέντα και ελπίζω να πιάσει τόπο αυτή η συνάντηση και να μην είναι μία προεκλογική συνάντηση όπως και κάποιοι είπαν άλλωστε. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;
(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Νομίζω ότι ήταν μία συνάντηση άκρως εποικοδομητική, όπως και η συνάντηση στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην οποία παρευρέθησαν περισσότερα άτομα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας επισκέπτεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων μου, είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο μας ο τότε υφυπουργός υγείας, ο κύριος Μπέζας. Αυτό θεωρώ πως αποδεικνύει το ενδιαφέρον της ηγεσίας για τα νοσοκομεία μας. Όντως η κατάσταση στην περιοχή μας θεωρώ πως είναι καλύτερη από άλλες περιοχές της Ελλάδας, το διαπίστωσε και ο υπουργός, ο οποίος ήταν αρκετά ενημερωμένος. Μας είχε ζητήσει να του ετοιμάσουμε ατζέντα με τα θέματα, με τα προβλήματα. Τέθηκαν όλα αυτά στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι διευθυντές της Ιατρικής, της νοσηλευτικής και της διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μας, μέλη του συλλόγου εργαζομένων και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου. Τέθηκαν τα κυριότερα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο. Ήταν ενήμερος ο υπουργός αλλά και ο νέος διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, ο κύριος Στακιάς ενώ το παρόν έδωσε και ο αναπληρωτής διοικητής, ο κύριος Αντωνακόπουλος.
(ΒΣ): Ελπίζω ο νέος διοικητής της ΥΠΕ να δει τα ζητήματα γιατί πολλές φορές συναντιέστε μαζί του καθώς δεν σημαίνει ότι πρέπει κάθε λίγο και λιγάκι να βρίσκεστε με τους υπουργούς. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο και μιας αξιολόγησης και πολύ ορθά συμβαίνει, από την άλλη όμως και οι διοικητές μεταξύ σας συναντιέστε και υπό την σκέπη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μία καλή συνεργασία. Μακάρι τα δείγματα γραφής που θα δώσει να είναι καλά.
(ΛΓ): Έτσι δείχνουν τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας μας με τον κύριο Στακιά. Είναι ενήμερος για τα προβλήματα καθώς ήταν ήδη στην υγειονομική περιφέρεια, ήταν διοικητής νοσοκομείου…
(ΒΣ): Ελπίζω να ήταν καλός διοικητής γιατί κάνω μια πονηρή σκέψη. Αν είσαι καλός διοικητής παραμένεις. Αν δεν είσαι, πας κάπου αλλού.
(ΛΓ): Νομίζω αυτό τεκμηριώνεται απ το γεγονός ότι αναβαθμίστηκε. Για να γνωρίζει και ο κόσμος, ο συνδετικός κρίκων των νοσοκομείων με το υπουργείο, είναι η υγειονομική περιφέρεια, με τον διοικητή της να είναι ουσιαστικά ο διοικητής των διοικητών νοσοκομείων.
(ΒΣ): Το λέω αυτό γιατί το δικό μου ρεπορτάζ λέει ότι κάποιοι ετοιμάζονται για υποβάθμιση μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Θα υπάρξουν και διοικητές που θα δουν νωρίς τον δρόμο της εξόδου, όσο κομματικοί φίλοι και να ναι…
(ΛΓ): Πιθανώς. Και στο δεκάμηνο που βρίσκομαι εγώ σε αυτή τη θέση, έχουν υπάρξει αντικαταστάσεις.
(ΒΣ): Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να είναι συνεχής ο αγώνας που θα πρέπει να κάνετε…
(ΛΓ): Αξιολογούμαστε σε καθημερινή βάση.
(ΒΣ): Νομίζω ότι καιρός ήταν! Παλιά ζούσαμε την ιστορία του προέδρου, που θέλαμε δεν θέλαμε, τον λουζόμασταν μέχρι τέλους, χωρίς να γίνεται καμία αξιολόγηση, μόνο και μόνο γιατί ήταν ένας πολιτικός φίλος. Είναι πολύ σημαντικό ότι αξιολογήστε και αυτό δείχνει ότι κάποια πράγματα «τρέχουν». Επιστρέφω όμως στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας. Σε αυτή λοιπόν, μπήκαν ζητήματα…
(ΛΓ): Μπήκαν αρκετά ζητήματα, τα κυριότερα προβλήματα του νοσοκομείου για τα οποία ήταν ενήμερος ο υπουργός, είχε λύσεις σε όλα, ήταν δρομολογημένα σχεδόν όλα. Το κυριότερο θέμα είναι η υποστελέχωση. Το έχουμε πει πολλές φορές, για να μην κουράζουμε τον κόσμο, οι οργανισμοί χάνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, κυρίως λόγω της συνταξιοδότησης και λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει προσληφθεί αντίστοιχο προσωπικό. Μας ενημέρωσε ότι θα ανανεωθεί το επικουρικό προσωπικό που υπάρχει ήδη στα νοσοκομεία, μιλάμε για το μη ιατρικό προσωπικό. Επικουρικό προσωπικό είναι προσωπικό που προσλαμβάνουμε για έναν χρόνο, οπότε είναι σημαντική αυτή η ανανέωση καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 10 άτομα στο νοσοκομείο μας. Παράλληλα ξεμπλοκάρεται η διαδικασία των προκηρύξεων για ιατρικό προσωπικό του ‘10 και του ’11. Ήδη μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε σε κρίσεις ιατρών. Εμείς στο Χατζηκώστα έχουμε 11 τέτοιες θέσεις και αυτό συνιστά μια σημαντική τόνωση στο ιατρικό ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου και μάλιστα σε ειδικότητες που πονάμε αυτή τη στιγμή. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα τεθούν σε ισχύ αυτές οι παλιές προκηρύξεις.
(ΒΣ): Παλιές που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ όμως! Όταν μιλάμε για προκηρύξεις του ’10 και του ’11, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πίσω μείναμε όλα αυτά τα χρόνια.
(ΛΓ): Κατά τη γνώμη μου είναι δείγμα ότι βγαίνουμε απ το τούνελ. Ήδη απ την προκήρυξη του 2010 σε εμάς έχουν ορκιστεί δυο άτομα από τα έξι που είχαμε σε εκείνη την προκήρυξη. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται νέο προσωπικό μετά από αρκετό διάστημα. Επίσης μας ενημέρωσε ότι θα τρέξουν κάποια πεντάμηνα για βοηθητικές ειδικότητες μέσω της υγειονομικής περιφέρειας.
(ΒΣ): Μου στέλνουν μήνυμα με το οποίο με ρωτάνε τι θα γίνει με το νοσηλευτικό.
(ΛΓ): Θα βγει προκήρυξη εντός του 2015 για 1500 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Συνήθως η αναλογία αυτού το αριθμού για την Ήπειρο είναι γύρω στο 3%.
(ΒΣ): Λύστε μου μια απορία: Πως είναι δυνατόν τα νοσοκομεία μας να εξυπηρετούν ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό επισκεπτών- ασθενών και από άλλες πόλεις, και από άλλα διαμερίσματα, όχι μόνο από την Ήπειρο καθώς έρχονται και από αλλού, και αντί να δούμε ένα άνοιγμα και στις θέσεις τις προβλεπόμενες αλλά και στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, βλέπω νοσοκομεία της Πελοποννήσου να ενισχύονται και της Ηπείρου να μην ενισχύονται. Εδώ να μην κάνω πονηρές σκέψεις;
(ΛΓ): Το ζήτημα της ανισοκατανομής των κονδυλίων τέθηκε και στις δύο συναντήσεις, και σε εμάς και στο πανεπιστημιακό. Είναι γεγονός ότι τα νοσοκομεία εδώ είναι αδικημένα σε σχέση με αυτά της Πελοποννήσου, όπως επίσης και το γεγονός ότι και τα δυο τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων απευθύνονται σε ένα κοινό μεγέθους σχεδόν ενός εκατομμυρίου. Μπορεί η Ήπειρος να είναι 350.000 αλλά εξυπηρετούμε τα Ιόνια νησιά, τη Νότια Αλβανία, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Θεσσαλία… Είναι ένα πάγιο αίτημά μας, είναι ενήμερη και η διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας και το Υπουργείο ότι θα πρέπει να γίνει μία ανακατανομή των κονδυλίων και του προϋπολογισμού γιατί επηρεαζόμαστε πάρα πολύ από τις επιπτώσεις έλλειψης προσωπικού στους όμορους νομούς. Για να το πω πιο απλά, λείπει ορθοπεδικός στην Πρέβεζα; Έρχεται το περιστατικό σε μας. «Τρώει» από δικό μας κονδύλι, από τον δικό μας προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει καταρτιστεί με τη λογική ότι θα έρχεται το περιστατικό σε εμάς. Επομένως αναγκαζόμαστε να έχουμε ένα σφιχτό προϋπολογισμό. Ήδη φτάνουμε στο τέλος του χρόνου, είμαστε καλύτερα οικονομικά από πέρυσι αλλά θα χρειαστούμε μία μικρή οικονομική ένεση για να μπορέσει να βγει η χρονιά. Ήδη σήμερα ήμουν σε επαφή με την υγειονομική περιφέρεια για να τους τεκμηριώσω αυτά τα αιτήματα, τους λόγους για τους οποίους είμαστε οριακά πάνω από τον προϋπολογισμό και θα χρειαστούμε κάποια επιπλέον χρήματα για να βγει η χρονιά.
(ΒΣ): Που έχετε κυρίως τις μεγαλύτερες ελλείψεις; Εσείς, ως διοικητής, είστε ο τελικός αποδέκτης όλων των ζητημάτων του νοσοκομείου. Σας έρχονται διευθυντές κλινικών να σας πουν «έχω αναλώσιμα, δεν έχω θεραπεία, δεν έχω εξοπλισμό»;
(ΛΓ): Υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα κόστους μέσα στους νοσοκομειακούς οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή, σε εμάς παρουσιάζεται έλλειψη στο ορθοπεδικό υλικό και στο φάρμακο. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πολλές φορές έχω διαπιστώσει και εγώ ότι παραγγέλνουμε ένα υλικό έξω-συμβατικό, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην ορολογία των νοσοκομείων, ενώ υπάρχει σύμβαση για συγκεκριμένο υλικό. Αυτό πηγάζει από ασυνεννοησία μεταξύ των κλινικών, από προβλήματα που έχουμε στο πληροφοριακό σύστημα και γενικότερα από προβλήματα διακίνησης της πληροφορίας ενδονοσοκομειακά. Αυτά τα προβλήματα προσπαθούμε σιγά-σιγά να τα λύσουμε, επεκτείνοντας το πληροφοριακό μας σύστημα. Ήδη είμαστε στη διαδικασία που φτιάχνουμε ένα σύστημα προμηθειών, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα περνιούνται όλες οι πληροφορίες. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν θετικά στην καλύτερη κατανομή των πόρων, για την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού.
(ΒΣ): Σήμερα είχαμε μία παρέμβαση από τον βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Καλογιάννη ο οποίος ζητά απαντήσεις για το πολυδύναμο. Κύριε Γεωργόπουλε μπερδευτήκαμε λίγο. Δεν ξέρω αν τα ξεκαθάρισε ο υπουργός, εγώ δεν σας κρύβω ότι έχω μπερδευτεί. Τι γίνεται τελικά με το πολυδύναμο; Θα ενταχθεί στο νοσοκομείο Χατζηκώστα τμήμα του πολυδύναμου; Θα παραληφθεί το πολυδύναμο; Από ποιον φορέα θα παραληφθεί; Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας του; Είναι πολλά τα ζητήματα. Για τι κλίνες μιλάμε; Άλλα είπε ο υπουργός, άλλα ξέρω εγώ, άλλα μπορεί να μου πείτε εσείς…
(ΛΓ): Είναι όντως 3.000 τετραγωνικά μέτρα, οι κλίνες είναι 14 ανά κλινική, σύνολο 28. Το πολυδύναμο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Έτσι είναι αυτά τα κέντρα πανευρωπαϊκά και μπορεί να φαίνεται μεγάλος ο όγκος, αλλά υπάρχουν εξωτερικά ιατρεία, γραφεία γιατρών, υπάρχει ένα ολόκληρο μηχανοστάσιο… Είναι ένα κτίριο με υπερσύγχρονες προδιαγραφές. Είμαι ενήμερος για την επερώτηση του βουλευτή, του κυρίου Καλογιάννη. Μάλιστα έδειξε ενδιαφέρον εξ αρχής ο κύριος Καλογιάννης, ήμασταν και σε επικοινωνία, τον ενημέρωσα για την κατάσταση που υπάρχει. Εμένα θα μου επιτρέψετε αυτή τη στιγμή, απλά να σας πω ποια είναι τα δεδομένα. Για το τι μέλλει γενέσθαι, επειδή βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διερεύνησης και επειδή ειπώθηκε από τον Υπουργό ότι μπορεί να ενσωματωθεί στο νοσοκομείο Χατζηκώστα μέρος του κτιρίου. Το νοσοκομείο Χατζηκώστα σίγουρα έχει ανάγκη από χώρους καθώς είμαστε στριμωγμένοι, όσο μεγάλο κτήριο κι αν είναι καθώς έχει επεκταθεί σταδιακά και είναι αρκετά μεγάλο κτίριο, αλλά τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είμαι ότι μας έχει έρθει εντολή διοικητικής παραλαβής του κτιρίου. Θα το παραλάβουμε με επιφυλάξεις γιατί εκκρεμούν δύο διαγωνισμοί. Δηλαδή σε ένα έργο ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχουν ολοκληρωθεί δυο διαγωνισμοί 300.000 και 350.000 ευρώ αντίστοιχα.
(ΒΣ): Σε τι αφορούν αυτοί οι διαγωνισμοί;
(ΛΓ): Ο ένας είναι για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ο άλλος για την ενεργειακή υποστήριξη του κτηρίου.
(ΒΣ): Άρα εσείς θα το παραλάβετε και από εκεί και πέρα;
(ΛΓ): Μετά έρχεται το θέμα της στελέχωσης.
(ΒΣ): Άλλος ένας βραχνάς…
(ΛΓ): Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Σύμφωνα με τον οργανισμό που έχει καταρτιστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, απαιτούνται 64 άτομα για την πλήρη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου.
(ΒΣ): Που θα τα βρείτε;
(ΛΓ): Υπάρχει τρόπος. Είτε με προκήρυξη των θέσεων είτε απ το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο μιας μεταρρύθμιση στον ψυχιατρικό τομέα, με τα ψυχιατρικά νοσοκομεία να κλείνουν. Πιθανώς μια πρόταση του Δ.Σ. του νοσοκομείου θα ήταν να στελεχωθεί το πολυδύναμο με προσωπικό απ αυτές τις ψυχιατρικές δομές.
(ΒΣ): Και αφού κλείνουν τα ψυχιατρεία που θα πηγαίνουν αυτοί που έχουν ανάγκη και αυξάνονται;
(ΛΓ): Πρόσφατα ο διοικητής του Δαφνίου τεκμηρίωσε πως είναι μύθος η αύξηση των ασθενών ψυχιατρικής λόγω της κρίσης. Δεν μπορώ να απαντήσω στην ουσία της ερώτησής σας καθώς δεν το γνωρίζω. Η λογική λέει ότι κλείνοντας τα νοσοκομεία πρέπει να υπάρξουν μικρότερες δομές στις οποίες θα εντάσσονται οι έχοντες ανάγκη.
(ΒΣ): Πώς θα χαρακτηρίζατε εν τέλει, την επίσκεψη του κυρίου Γρηγοράκου; Έφερε κάτι;
(ΛΓ): Νομίζω έφερε. Έφερε αρκετά θετικά τα οποία ευελπιστούμε πως θα υλοποιηθούν. Είναι σημαντικό το ότι επιβράβευσε τα νοσοκομεία και τις προσπάθειες των ανθρώπων των νοσοκομείων οι οποίοι δούλεψαν για να έχουμε αυτό το επίπεδο. Είναι σημαντικό πως είναι ενήμερος για την κατάσταση, προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και πολλά προβλήματα είναι κοινά στα νοσοκομεία διότι δεν είναι μόνο το Χατζηκώστα που έχει αυτή την έλλειψη σε ειδικότητες. Επίσης φαίνεται ότι προχωράει η ηγεσία του υπουργείου στο να κάνουμε και το κάτι παραπάνω. Δηλαδή θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή εμείς ως νοσοκομεία έχουμε κλειστούς προϋπολογισμούς. Στη συνάντηση που κάναμε με τον υπουργό, μας είπε ότι χρήματα από το πεντάευρο ή από άλλα έσοδα του νοσοκομείου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευέλικτα ώστε να μπορούμε να στελεχωθούμε εκεί που έχουμε πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, με τον κλειστό προϋπολογισμό και να κάνουμε κάποια χρήματα παραπάνω, δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και να προσλάβουμε. Δηλαδή μπορεί να βλέπουμε μία ανάγκη, μια τρανταχτή ανάγκη αλλά πρέπει να πάμε μέσω των διαδικασιών της υγειονομικής περιφέρειας και του υπουργείου. Αυτό θα είναι και ένα κίνητρο για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να κάνουν κάποια έσοδα παραπάνω και να δικαιολογήσουν κάποια έξοδα αντίστοιχα.
(ΒΣ): Είμαι υποχρεωμένη να διαβάζω και τα αρνητικά μηνύματα και να τα σχολιάζω, χαίρομαι όμως πραγματικά όταν για τα νοσοκομεία μας διαβάζω ωραία μηνύματα, όπως το παρακάτω: «Συγχαρητήρια στον Διοικητή. Έκανα χειρουργείο πρόσφατα και ήταν όλα άψογα. Να τους έχει ο Θεός καλά σε αυτό το νοσοκομείο». Μόλις μου ήρθε στα μηνύματά μου και σας το μεταφέρω κύριε διοικητά. Είναι πολύ όμορφο να ακούω –και έτσι είναι βέβαια- πως είναι ένα ανθρώπινο νοσοκομείο. Αυτό όμως που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Υπάρχουν λίστες αναμονής στα χειρουργεία. Φαντάζομαι ότι αυτός είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος δικός σας και σίγουρα μέσα σε αυτούς τους 10 μήνες που είστε στο τιμόνι, υπήρξαν παράπονα; Υπήρξαν πράγματα που σας στεναχώρησαν; Που τα εντοπίζετε αυτά;
(ΛΓ): Υπήρξαν σίγουρα. Γινόμαστε λήπτες θετικών μηνυμάτων όπως και αρνητικών. Το παρήγορο είναι τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Όποτε βρίσκουμε πρόβλημα, πιστέψτε με, είμαστε πάνω, κάτω πάνω στο να βελτιώσουμε την κατάσταση. Είμαστε σε μια λογική συνεχούς βελτίωσης και θέλουμε τα σχόλια του κόσμου, όχι μόνο τα θετικά, ώστε να μπορούμε να βελτιωνόμαστε. Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις καθώς ο χώρος της υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος.
(ΒΣ): Θεωρείτε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς και παραοικονομίας έχουν αντιμετωπιστεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό πια;
(ΛΓ): Θα μιλήσω για το δικό μου νοσοκομείο. Νομίζω ότι έχουν γίνει ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν.
(ΒΣ): Χαίρομαι που το λέτε.
(ΛΓ): Είναι και προσωπικός μου στόχος να μην υπάρχουν καθόλου τέτοια φαινόμενα. Ει δυνατόν να εξαλειφθούν παντελώς.
(ΒΣ): Συνεχίζω με τα μηνύματα του κόσμου «Θα ήθελα να ζητήσω από τον Διοικητή του νοσοκομείου να δει περισσότερο το θέμα των κέντρων υγείας. Σε πολλά Κέντρα Υγείας και εγώ αναφέρομαι και στην περιοχή των Τζουμέρκων και Κονίτσης που γνωρίζω, είναι αποδυναμωμένα. Πολλές φορές δεν υπάρχει καν γιατρός. Τι γίνεται με αυτή την ιστορία; Θα ενισχυθούν; Γιατί να μαζευόμαστε όλοι μέσα στα νοσοκομεία;». Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα. Προχθές, σε αυτό εδώ το τραπέζι, φιλοξενούσα τέσσερις δημάρχους ταυτοχρόνως. Τον δήμαρχο της Κόνιτσας, του Μετσόβου, του Πωγωνίου και του Ζαγορίου. Ένα από τα ζητήματα που μου έθεσαν κύριε διοικητά, είναι ακριβώς το θέμα της υγείας και της ενίσχυσης των κέντρων υγείας. Μου είπαν μία φορά την εβδομάδα πάει γιατρός… Τι γίνεται με αυτό το θέμα;
(ΛΓ): Θα σας πω. Να αναφέρω τα δεδομένα. Είμαστε ο νομός με τα περισσότερα χωριά πανελλαδικά.
(ΒΣ): Έτσι είναι. Και ορεινά μάλιστα και απομακρυσμένα.
(ΛΓ): Ένας νομός δύσβατος, με τεράστιο οδικό δίκτυο. Δεν είμαστε Θεσσαλία, δεν είμαστε Ολλανδία που είναι επίπεδες περιοχές. Δεν ισχύει ότι υπάρχει Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρό. Πάντα, όσο καιρό είμαι εγώ διοικητής, σε όλα τα Κέντρα Υγείας υπάρχουν τουλάχιστον δυο γιατροί που εφημερεύουν σε κάθε ένα κέντρο υγείας. Τα δικά μας κέντρα υγείας, είναι απ τα καλύτερα στελεχωμένα κέντρα υγείας της χώρας και αυτό το λέω επειδή όλο αυτό το διάστημα έχω επισκεφτεί πάρα πολλά κέντρα υγείας και εκτός του νομού Ιωαννίνων. Ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι ο νόμος είναι τεράστιος είναι επίσης γεγονός. Πιθανώς στο δικό μου χωριό, το Βρυσοχώρι με τους 15 κατοίκους και πηγαίνει γιατρός 1 στις 15, είναι ένα ζήτημα. Αλλά εκ των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί όλος ο νομός. Έχουμε περισσότερα από 220 αγροτικά ιατρεία αυτή τη στιγμή και 58 περιφερειακά ιατρεία και 6 Κέντρα Υγείας. θα σας πω ότι το κέντρο υγείας Βουτσαρά είναι στελεχωμένο, δεν υπάρχει θέση αγροτικού, έχουν καλυφθεί οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό.
(ΒΣ): Καλά, εκεί υπήρχε πάντα, εξ αρχής, κύριε διοικητά μου! Μιας και μου το αναφέρατε, ήταν απ τα πιο ευνοημένα κέντρα υγείας, για πολλούς και διάφορους λόγους.
(ΛΓ): Του Μετσόβου επίσης είναι κατά 95% καλυμμένο.
(ΒΣ): Έχουν πρόβλημα με το ασθενοφόρο.
(ΛΓ): Έχουν πρόβλημα με το ασθενοφόρο, είναι ενημερωμένο και το ΕΚΑΒ καθώς έχουμε μόλις δυο οδηγούς στο Μέτσοβο και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Από τα κέντρα υγείας, το πιο υποστελεχωμένο αυτή τη στιγμή, είναι αυτό της Κόνιτσας το οποίο ταυτόχρονα έχει και τις περισσότερες ανάγκες. Πραγματικά, εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Μία άλλη παράμετρος είναι ότι τα κέντρα υγείας πλέον, μετά από πολλά χρόνια, φεύγουν από το Χατζηκώστα και πηγαίνουν στην 6η υγειονομική περιφέρεια.
(ΒΣ): Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι καλό ή κακό αυτό. Ξέρετε γιατί σας το ρωτώ; Γιατί όσο πιο μακρινά από τον τόπο του εγκλήματος είναι τα κέντρα λήψης αποφάσεων, εγώ το φοβάμαι. Διότι ο Λάμπρος ο Γεωργόπουλος, είναι κοντά και ξέρει και πού πέφτει η Κόνιτσα, και τι ανάγκες έχει η Κόνιτσα, και με ποιον συνορεύει η Κόνιτσα. Ξέρει πού είναι τα Πράμαντα. Νομίζω ότι επισκεφτήκατε το κέντρο υγείας Πραμάντων…
(ΛΓ): Φυσικά, μέσα σε έναν χρόνο έχω επισκεφτεί κάθε κέντρο υγείας τρεις με τέσσερις φορές.
(ΒΣ): Ξέρετε λοιπόν που πέφτουν τα Πράμαντα, ξέρετε τι θα τραβήξει μες τον χειμώνα το ασθενοφόρο να ξεκινήσει απ τα Πράμαντα για να φέρει ένα έκτακτο συμβάν στα Γιάννενα. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρω αν Πάτρα μπορεί να ξέρει τι γίνεται στην Κόνιτσα, στο Μέτσοβο, στα Πράμαντα ή στο Πωγώνι. Εδώ επιτρέψτε μου να έχω τις επιφυλάξεις μου.
(ΛΓ): Από την άλλη όμως θα είναι συγκεντρωμένη όλη η πρωτοβάθμια σε έναν φορέα. Ίσως έτσι να μπορέσουν να λύσουν κάποια προβλήματα. Θα μπορούν πλέον να εστιάζουν, να τα έχουν συγκεντρωμένα όλα σε έναν φορέα. Ίσως αυτό να είναι θετικό. Σίγουρα έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Εμείς που είμαστε εδώ, είμαστε καλύτεροι γνώστες της περιοχής και είμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους.
(ΒΣ): Θέλω να δούμε άλλα δυο ζητήματα τα οποία τα θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά και το ένα έχει σχέση και με το άλλο. Ζούμε στην εποχή Έμπολα και αν μας «κάτσει» ένα περιστατικό δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσουμε και τι μπορεί να γίνει. Προχθές, στην βραδινή μου εκπομπή, τα έλεγα με τον διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τον κύριο Γιώργο Νάκο, τον καθηγητή. Θέλω να ρωτήσω και εσάς όπως ρώτησα και εκείνον, τι θα συμβεί αν «σκάσει» ένα τέτοιο περιστατικό. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε, πως θα είμαστε θωρακισμένοι, πως θα θωρακίσετε το προσωπικό σας, τους ασθενείς αλλά και το ίδιο το περιστατικό. Βεβαίως, ως προέκταση αυτού, θα ήθελα να δούμε και τι συμβαίνει και με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Πολλές φορές παρατηρείται να μπαίνουν ασθενείς με ένα πρόβλημα και να καταλήγουν λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με περισσότερα προβλήματα. Έχει συμβεί αυτό που περιγράφω.
(ΛΓ): Να ξεκινήσουμε από τον Έμπολα. Ευτυχώς δεν έχουμε κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν στείλει οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, έχει οριστεί νοσοκομείο αναφοράς που είναι το Φλέμινγκ στην Αθήνα και εμείς ως νοσοκομείο έχουμε κάνει τέσσερις συσκέψεις για το πώς θα διαχειριστούμε μία τέτοια περίπτωση, ο μη γένοιτο βέβαια. Έχει οριστεί επιτροπή, προχωράμε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης, κυρίως του προσωπικού του τμήματος επειγόντων περιστατικών, έχουμε ορίσει χώρο στον οποίο αν συμβεί τέτοιο κρούσμα, θα απομονωθεί για ένα διάστημα τριών – τεσσάρων ωρών που θα χρειαστεί να διακομιστεί. Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή, έχουμε σχέδιο δράσης αν μη τι άλλο και συνεχώς προχωράμε με την εκπαίδευση. Το Σαββατοκύριακο, η υπεύθυνη του γραφείου ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του νοσοκομείου μας θα μεταβεί στην Αθήνα για αυτό το σκοπό, ώστε να ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ειδική Ημερίδα. Για τις ενδονοδοκομειακές λοιμώξεις, υπάρχει διμελής επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στο νοσοκομείο. Τα άτομα αυτά κάνουν συνεχώς μετρήσεις και είναι και από τους δείκτες, από τα κριτήρια αξιολόγησης για το πόσο καλό είναι ένα νοσοκομείο, το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα σε αυτό.
(ΒΣ): Τι ποσοστό υπάρχει;
(ΛΓ): Δεν έχω το νούμερο αυτή τη στιγμή αλλά νομίζω ότι μαζί με το Πανεπιστημιακό είμαστε κοντά. Βέβαια θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
(ΒΣ): Ίσως πιο συχνές απολυμάνσεις… Ξέρετε, στον βωμό της περιστολής των δαπανών, κόψαμε πολλά…
(ΛΓ): Κόβουμε αλλά όχι σε τέτοια ευαίσθητα θέματα. Όπως και στη μονάδα εντατικής θεραπείας που είναι πιο συχνό το φαινόμενο αυτό, έχουμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες ώστε να ρίξουμε όσο το δυνατόν το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τον Σεπτέμβριο κλείσαμε τη μονάδα για μία εβδομάδα, στα πλαίσια της απολύμανσης.
(ΒΣ): Κύριε διοικητά, ράντζα έχετε στο νοσοκομείο σας;
(ΛΓ): Όχι, δεν έχουμε ράντζα στο νοσοκομείο. Μόνο κατά τη διάρκεια του περυσινού χειμώνα, τις ημέρες εφημερίας βγάζαμε ίσως για μισή ή μία ημέρα, στην παθολογική κλινική. Η παθολογικής μας δέχεται πάρα πολύ μεγάλο φορτίο όταν εφημερεύουμε καθώς το Πανεπιστημιακό έχει υπο-ειδικότητες ενώ εμείς όχι οπότε είναι αναμενόμενο τα 58 κρεβάτια της παθολογικής να μην επαρκούν. Γενικώς δεν έχουμε ράντζα στο νοσοκομείο.
(ΒΣ): Αν ερχόταν ο υπουργός και σας έλεγε: «Διαλέξτε τι θέλετε για το νοσοκομείο. Μία καινούργια κλινική ή κάτι επιπλέον σε εξοπλισμό», τι θα διαλέγατε σε αυτή τη φάση κύριε διοικητά;
(ΛΓ): Προσωπικό. Και θα σας πω ότι εκεί που βρισκόμαστε χαμηλότερα είναι στο διοικητικό προσωπικό.
(ΒΣ): Μου κάνει εντύπωση γιατί κάποτε είχαμε, ας πούμε νοσηλευτικό προσωπικό, έπεφτε ένα τηλεφώνημα από βουλευτικό γραφείο και αμέσως βγάζαμε την ποδιά, φορούσαμε το κασμίρ και πηγαίναμε στο γραφείο. Μου κάνει εντύπωση αυτό που λέτε.
(ΛΓ): Είμαστε χαμηλά στο διοικητικό προσωπικό αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω τι γινόταν παλιά…
(ΒΣ): Ε καλά, γινόταν αυτό που περιέγραψα…
(ΛΓ): Οι μετατάξεις προσωπικού είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Μπορεί να γίνουν μετατάξεις από νοσηλευτικό σε διοικητικό.
(ΒΣ): Ε εντάξει αλλά όταν δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου, δε γεμίζεις τα γραφεία με κόσμο.
(ΛΓ): Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, εκεί που βρισκόμαστε χαμηλά είναι στο διοικητικό προσωπικό.
(ΒΣ): Δεν μπορώ να σας πω ότι στεναχωριέμαι με αυτό που ακούω. Χαίρομαι ιδιαίτερα.
(ΛΓ): Σε αυτή την εποχή, έτσι όπως λειτουργούν τα νοσοκομεία, με την τεχνολογία να μπαίνει πάρα πολύ μέσα στα νοσοκομεία, με τις απαιτήσεις για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για χρησιμοποίηση των πλατφορμών, για υποβολή προσφορών, για προμήθειες, νομίζω ότι η ανάγκη για πιο εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό είναι μεγάλες.
(ΒΣ): Με ρωτάει ένας τηλεθεατής εάν είναι στις προθέσεις σας να μειώσετε τον χρόνο αναμονής για σημαντικές εξετάσεις, όπως είναι ο αξονικός. «Αναγκαζόμαστε και βγαίνουμε έξω και πολλές φορές δεν μπορούμε να δώσουμε την συμμετοχή ή έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός και θα πρέπει να περιμένουμε».
(ΛΓ): Ο αξονικός και ο μαγνητικός μας τομογράφος, είναι υπερσύγχρονα μηχανήματα για τα οποία αυτή τη στιγμή ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος. Μόλις χθες έστειλα έγγραφο στις κλινικές και σε όλο το προσωπικό να με ενημερώσει όποιος ενδιαφέρεται για την ολοήμερη λειτουργία και εκτιμώ πως και τα δυο μηχανήματα θα μπουν σε καθεστώς ολοήμερης λειτουργίας, γεγονός που θα ρίξει κατά πολύ τον χρόνο αναμονής. Είναι θέμα ημερών να λειτουργήσουν πρωί- απόγευμα.
(ΒΣ): Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι θα σας μειώσει τον χρόνο αναμονής κατά πολύ! Και θα δουν και σωτηρία τόσοι άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν. Διότι αυτός που θα περάσει από τον μαγνητικό ή τον αξονικό, κάτι σοβαρό συνήθως έχει. Κύριε διοικητά, σε επίπεδο εξοπλισμού, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που είναι μες στο μυαλό σας να καλυφθούν το επόμενο διάστημα;
(ΛΓ): Αυτό που περιμένουμε είναι τα ακτινοδιαγνωστικά μας μηχανήματα, αξίας 1,6 εκατομμυρίου ευρώ από την αποζημίωση της siemens. Ο εξοπλισμός που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι 35ετιας και περιμένουμε πως και πως αυτά τα 4 μηχανήματα. Μετά απ την αντικατάσταση αυτή, τουλάχιστον το ακτινοδιαγνωστικό μας τμήμα θα είναι σε πάρα, πάρα πολύ καλή κατάσταση.