Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇: 

Β.Ν. Καλησπερίζω τον κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Κύριε Γεωργόπουλε σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Λοιπόν να ξεκινήσουμε με το Πολυδύναμο που ακούω εδώ και καιρό ότι  ολοκληρώνεται…. Είμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση; Τουλάχιστον παραδίδεται το κτίριο το επόμενο διάστημα;

Λ.Γ. Είναι από τα ευχάριστα ότι την άλλη εβδομάδα θα γίνει διοικητική παραλαβή, οπότε ουσιαστικά ενσωματώνεται στο Νοσοκομείο και μπορούμε πλέον να έχουμε να το πω και πιο απλά, να έχουμε τα κλειδιά αυτού του κτιρίου και να μπορέσουμε και μετά να προχωρήσουμε σε άλλες διαδικασίες .

Β.Ν. Αυτό είναι σημαντικότατο, όμως από δω και πέρα αρχίζει ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που είναι η στελέχωση.

Λ.Γ. Τώρα είναι το δύσκολο κομμάτι, υπάρχουν φορείς που μας έχουν ζητήσει να συνεργαστούμε μέσα στο κτίριο αυτό. Σίγουρα η στελέχωση είναι ένα ζήτημα. Μας έχει ζητήσει ο ΟΚΑΝΑ, έχει γίνει και μια συνάντηση με την Περιφέρεια, θα δούμε  στην συνάντηση με την υφυπουργό κυρία Παπακώστα, είναι ενήμερη για το θέμα.

Β.Ν. Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί αυτό;

Λ.Γ. Μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί άμεσα από τη στιγμή που δίνεται διοικητική παραλαβή. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Έχει 3 ορόφους, ο συμβουλευτικός σταθμός θα μπορούσε να λειτουργήσει και με δικό μας προσωπικό, αρχικά για να «μπει μπροστά» το κτίριο, συν τον ΟΚΑΝΑ που θα προκηρύξει κάποιες θέσεις. Ο ΟΚΑΝΑ θα προκηρύξει μόνος του αυτές τις 7 θέσεις, από κει και πέρα εμείς θα πρέπει μέσω  του Υπουργείου Υγείας να κάνουμε τη στελέχωση του. Το πιθανότερο είναι να γίνει τμηματικά. Όπως και εμείς την παραλαβή την κάνουμε με επιφυλάξεις αλλά παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε γιατί  δεν έχουν ολοκληρωθεί 2 διαγωνισμοί.

Β.Ν.  Με το πληροφοριακό σύστημα στο Χατζηκώστα τι γίνεται, ακούω χρόνια για αυτό το έργο;

Λ.Γ. Είναι πρόβλημα 10ετίας που τελικά η Υγειονομική Περιφέρεια ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, είμαστε σε αναμονή της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε επιτέλους στο Νοσοκομείο μας… είναι ένα πρόβλημα όλων των Νοσοκομείων της ηπείρου εκτός του Πανεπιστημιακού. Να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το πληροφοριακό μας σύστημα με τα πάρα πολλά οφέλη που έχει αυτό και για τους ασθενής  και για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο σε χρόνο, κόστος, αύξηση του επιπέδου εξυπηρέτησης .

Β.Ν.  Καρδιολογικό, έχετε έλλειψη γιατρών εκεί;

Λ.Γ.  Έχουμε ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο καρδιολογικό, είμαστε ουσιαστικά μείον 3 γιατρούς σε σχέση με το ότι ήμασταν πριν 2-3 μήνες από τώρα. Είναι κρίμα γιατί πολύ πρόσφατα εγκαινιάσαμε – εξοπλιστήκαμε ένα πολύ καινούργιο μηχάνημα στο αιμοδυναμικό μας  εργαστήριο και αναγκαζόμαστε αυτή τη στιγμή στα πλαίσια της συνεργασίας με το Πανεπιστημιακό να μας  καλύπτει το Πανεπιστημιακό στις μέρες που εμείς εφημερεύουμε.

Β.Ν. Πως σκέφτεστε, υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί για να καλύψετε;

Λ.Γ.  Έχουν γίνει ενέργειες, προσπαθούμε… και αυτός είναι ο λόγος που θα είμαι στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες  να στελεχωθούμε με επικουρικό προσωπικό. Ήδη για ένα δίμηνο θα καλυφθούμε από το νοσοκομείο Φιλιατών με κάποιον καρδιολόγο αλλά το σημαντικό είναι πιστεύω ότι ξεμπλοκάρουν και κάποιες προκηρύξεις που υπήρχαν στο παρελθόν, αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε πάρει από το Υπουργείο ότι υπάρχουν κάποιες θέσεις  για καρδιολόγους. Οι παλιές  προκηρύξεις οι οποίες έχουν μπλοκάρει από το 2010-2011.

Β.Ν.  Είχατε σχεδόν ένα χρόνο στη θέση του διοικητή ετσι…

Λ.Γ. Σχεδόν

Β.Ν. Ήταν πιο εύκολη ή πιο δύσκολη από ότι φανταστήκατε την πρώτη μέρα που πήγατε στο Χατζηκώστα;

Λ.Γ.  Είναι απαιτητικό, πάρα πολύ απαιτητικό. Είναι ένας πολυσύνθετος, πολυδιάστατος οργανισμός, πάρα πολλά θέματα διαφορετικού αντικειμένου, όπως λέμε τώρα, από στελέχωση μέχρι παραλαβή κτιρίου, μέχρι… έχει  να κάνει με σχεδιασμό, ήδη από το Υπουργείο μας έχει ζητηθεί αυτή τη στιγμή  να καταρτίσουμε το υπηρεσιακό σχέδιο και σε αυτό εργαζόμαστε τώρα ώστε να δούμε και να βάλουμε προτεραιότητα στους στόχους  για την επόμενη χρονιά.

Β.Ν.  Πως είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας  από τον Άδωνη Γεωργιάδη στο Μάκη Βορίδη, πως είναι η συνεργασία;

Λ.Γ. Εντάξει, είναι κάτι το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου νομίζω συνεχίζει … είναι σταθερή πορεία. Ήταν ο κ. Γεωργιάδης με τον κ. Μπέζα, νομίζω ένα εξαιρετικό δίδυμο στην ηγεσία του υπουργείου.

Β.Ν. Είστε από τους λίγους  Έλληνες που λέτε καλά λόγια για τον Άδωνη, σας το έχω ξανά παρατηρήσει.

Λ.Γ.  Εντάξει είναι διαφορετικά όταν κάποιος το ζει από μέσα και βλέπει τις ενέργειες που κάνει κάποιος άνθρωπος .

Β.Ν.  Μάλιστα, το λέτε τεχνικά έτσι ή αλλιώς.

Λ.Γ. Τεχνοκρατικά.

Β.Ν. Τις επόμενες ημέρες είπατε θα είστε στην Αθήνα, ρωτώντας θέματα του Χατζηκώστα;

Λ.Γ. Ε ναι, θα είμαι στο Υπουργείο για θέματα του Χατζηκώστα για τη στελέχωση του νοσοκομείου, έχουμε σε εξέλιξη…. Θα πρέπει να κινηθούν κάποιες διαδικασίες ώστε να μας έρθει κάποιος εξοπλισμός στα ακτινοδιαγνωστικά μας εργαστήρια. Και επίσης στο τέλος της εβδομάδας  υπάρχει ένα συνέδριο, το μεγαλύτερο συνέδριο στην Ελλάδα που είναι  και προς τιμήν του νοσοκομείου ότι μια από τις 4 συνεδρίες θα «προεδρεύεται» από εμένα. Που είναι ουσιαστικά το συνέδριο για όσους ασχολούνται με τα οικονομικά  της υγείας.

Β.Ν. Κλείνοντας αυτό το χρόνο κάνατε έναν υπολογισμό, κ. Γεωργόπουλε έχετε κάτι για το οποίο αισθάνεστε περήφανος και από δω και πέρα τι έχετε προτεραιότητα;

Λ.Γ. Νομίζω έχουν γίνει αρκετά πράγματα, σίγουρα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και έχουμε στη μέση πάρα πολλούς στόχους να υλοποιηθούνε, είναι στα σημαντικότερα αυτής της  χρονιάς  που μου έρχονται είναι όπως αναφέρθηκα πριν το αιμοδυναμικό εργαστήριο, έχουμε πάρα πολλά «μικρά projects» που λέμε εμείς να υλοποιήσουμε. Ήταν η πρώτη χρονιά η δική μου, χρειάστηκε ένα διάστημα, μια περίοδος μάθησης  ένα learning curve που λένε οι Άγγλοι, ένα παράθυρο να γνωρίσω τον κόσμο να γνωρίσω τις διαδικασίες και νομίζω τώρα μπαίνουμε σε μια πιο παραγωγική φάση.

Β.Ν. Τι έχετε τώρα μπροστά σας ως προτεραιότητα;

Λ.Γ.  Είναι το Πολυδύναμο όπως είπαμε. Το να χειριστούμε την κατάσταση που διαμορφώνει το πρόβλημα με την πρωτοβάθμια και τα Κέντρα Υγείας. Το να κάνουμε το νοσοκομείο… να επιλύσουμε το πρόβλημα το πληροφοριακό του σύστημα και να το κάνουμε πιο ευφυές  νοσοκομείο και πιο τεχνολογικά  εξοικειωμένο. Άμεσα προχωρούμε κάποια πράγματα όπως είναι το κυλικείο, υπάρχει  από τις τεχνικές μας υπηρεσίες μια μελέτη, ένας χώρος που θα γίνει φανταστικός  και θα είναι προς όφελος όλων, και των ασθενών.

Β.Ν. Για καθημερινότητα  θα μιλήσουμε κλείνοντας, όπως έχουν γίνει καταγγελίες για κλοπές στο νοσοκομείο Χατζηκώστα για κλοπές κινητών για ασθενών, επισκεπτών.

Λ.Γ  Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, νομίζω είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο στο Χατζηκώστα, είναι σε πολλά νοσοκομεία. Εμείς έχουμε το μειονέκτημα ότι δεν υπάρχει σύμβαση με κάποια εταιρεία να μας κάνει τη φύλαξη, την ασφάλεια του κτιρίου δυστυχώς.  Εδώ μου δίνεται και ένα βήμα τώρα να πω και στους ασθενής  και στους συνοδούς να είναι προσεκτικοί  να έχουν επί  24ώρου βάσεως  την προσοχή τους. Σήμερα κάναμε μια σύσκεψη επί αυτού του θέματος, κλήθηκαν όλοι οι προϊστάμενοι της νοσηλευτικής. Είναι ένα κτίριο που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να φυλαχτεί έχει πάρα πολλές εισόδους, το γνωρίζουν όλοι αυτό που είναι από τα Γιάννενα ή έχουν επισκεφθεί το χώρο. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε… συζητήσαμε σήμερα πάρα πολλά θέματα που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε με αυτήν την κατάσταση, ένα από αυτά είναι και η τοποθέτηση καμερών ωστόσο έχει μια γραφειοκρατική διαδικασία  από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Είναι κάτι το οποίο θα γίνει όπως και η ενημέρωση του προσωπικού, όπως σήμερα ζητήσαμε την αυστηρότερη τήρηση του ωραρίου για τους συνοδούς.

Β.Ν. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Γεωργόπουλε.

Λ.Γ. Να είστε καλά.

 

 

 

 

εγγραφή στο Newsletter