Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανή συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇: 

Π.Μ. Είναι εδώ ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, μιλώντας για προσωπικό δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από την είδηση για το νοσοκομείο του Χατζηκώστα.  

[διακοπή βίντεο για 10”]

Λ.Γ …μόνιμη επιμελήτρια και είμαστε σε αναμονή για άλλους  5 από μια προκήρυξη του 2010. Το σημαντικό από αυτό είναι  ότι έχει ξεμπλοκάρει η διαδικασία και  ξεκινάμε λοιπόν  να στελεχωνόμαστε.

Π.Μ. Το θέμα των διαθεσιμοτήτων έχει μπει στον πάγκο έτσι;

Λ.Γ. Για λίγο διάστημα έχει πάρει παράταση ενός μηνός.

Π.Μ. Και εκεί η υποχρέωση σας είναι να κάνετε μετά τις κατανομές και να πάρει τη διαδικασία το δρόμο…

Λ.Γ. Έχει γίνει ναι, να επιστραφούν τα φύλλα αξιολόγησης, έχουν γίνει ποσοστώσεις οπότε έχουμε πάρει μια παράταση, θα δούμε προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Π.Μ. Το καλοκαίρι γενικώς είναι ένα διάστημα που πέφτουν οι τόνοι, η κίνηση δεν αλλάζει ούτως ή άλλως στα νοσοκομεία. Δεν αρρωσταίνουν λιγότερο οι άνθρωποι το καλοκαίρι;

Λ.Γ. Σίγουρα όχι .

Π.Μ. Από κει και πέρα βέβαια υπήρξε ένα δημοσίευμα σήμερα στον Πρωινό Λόγο που θα ήθελα λίγο να το σχολιάσετε λίγο ως προς τη βάση και την ορθότητα της άποψης ότι τα Γιάννενα έχουν πάρει πλέον απίστευτο όγκο κίνησης  σε περιστατικά υγείας από τη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα ολόκληρη και σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα θα μπορούσε τα Γιάννενα να είναι έδρα Υγειονομικής Περιφέρειας. Δεν ξέρω κατά πόσο βέβαια είναι τυπικό αυτό ή είναι και ουσιαστικό;

Λ.Γ. Είναι και ουσιαστικό αυτό. Θα σας πω ότι τώρα ήμουν στο νοσοκομείο πριν έρθω, μόλις μας έτυχε περιστατικό με κομμένο τένοντα από την Καστοριά. Διακομίστηκε μόνος του και πήρε την απόφαση να έρθει Γιάννενα. Ξέρουν ότι και τα δυο νοσοκομεία είναι αξιόπιστα, παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Πλέον δεν καλύπτουμε μόνο την ‘Ηπειρο ή τα νησιά ή τη μισή Αλβανία αλλά και λόγω της Εγνατίας και τη Δυτική Μακεδονία. Το δημοσίευμα έλεγε ότι τα Γιάννενα θα πρέπει να είναι έδρα
Υγειονομικής Περιφέρειας όπως  και βάση νόμου πρέπει να είναι έδρα υγειονομικής περιφέρειας. Τώρα έχει πάρει παράταση μέχρι 1/1/2015, είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά αν το βάλουμε σε συνδυασμό με τις αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μόνο ο Νομός Ιωαννίνων έχει 6 Κέντρα Υγείας που θα ανήκουν στην Πάτρα. Η λογική και η νομοθεσία λέει ότι θα πρέπει να εναρμονιστεί…. ο χάρτης υγείας με τον διοικητικό χάρτη της χώρας, όπως έχουμε την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας έτσι θα έπρεπε να είναι και η Υγειονομική και νομίζω ότι θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής να είναι τα Γιάννενα έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας και σε θέμα απασχόλησης αλλά και κυρίως σε θέμα επίλυσης προβλημάτων, καθημερινών προβλημάτων από το νοσοκομείο. Είναι τεράστιος ο όγκος που δέχεται αυτή τη στιγμή η Πάτρα.

Π.Μ. Οι ΥΠΕ βέβαια έχουν χαρακτηριστεί σε άλλες περιόδους ως αχρείαστοι θεσμοί και ως κοστοβόρες μάλιστα θέσεις.

Λ.Γ. Ξεκίνησαν  πριν περίπου μια δεκαετία, νομίζω  σε μια καλή λογική ότι πρέπει να αποκεντρωθεί το υπουργείο, ωστόσο δεν  ξέρω αν εφαρμόστηκε πλήρως τότε ο αρχικός σχεδιασμός, νομίζω ότι υπάρχει σκοπιμότητα ύπαρξης του, τώρα από κει  και πέρα το πόσο λειτουργεί κάθε ΥΠΕ…

Π.Μ. Η πρωτοβάθμια και η αναδιάρθρωση η οποία έχει ψηφιστεί, έχει γίνει νόμος του κράτους και σιγά σιγά θα πρέπει να γίνονται τα βήματα για το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που βρισκόμαστε σήμερα;

Λ.Γ. Έτυχε να έχω ένα μήνυμα από τον κ. Θεοδωράκη που είναι πρόεδρος της επιτροπής αλλαγών στην πρωτοβάθμια. Τώρα ξεκινάν πάλι, υπήρξε μια στασιμότητα να το πω έτσι για ένα μικρό διάστημα. Ξεκινάμε πάλι ,και εδώ είναι άλλο ένα ευχάριστο για την περιοχή ότι  τα Γιάννενα πιθανώς να είναι πιλοτικός νομός στην εφαρμογή των νέων δεδομένων. Εμείς ήδη … Μετονομάζονται τα Κέντρα Υγείας σε περιφερειακά ως ΠΕΔΥ δηλαδή  το κέντρο Υγείας Κόνιτσας  θα γίνει ΠΕΔΥ Κόνιτσας. Φεύγουν από τα Νοσοκομεία, φεύγουν από το Χατζηκώστα που αυτή τη στιγμή το Χατζηκώστα είχε υπό τον έλεγχο του τα 6 κέντρα υγείας και τα 58 περιφερειακά ιατρεία συν τα διακόσια κάτι αγροτικά ιατρεία του Νομού, θα είναι απευθείας στην Υγειονομική Περιφέρεια. Νομίζω πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση όλο αυτό το μέτρο, όλος αυτός ο νόμος για τις αλλαγές. Μένει όμως να εφαρμοστεί. Θεωρώ ότι θα απεμπλακούν τα νοσοκομεία που έχουν μεγάλο όγκο, αυτή τη στιγμή τα στατιστικά και μάλιστα ο νέος υπουργός ο κ. Βορίδης  πρόσφατα δήλωσε ότι το 30% των περιστατικών που φτάνουνε στα νοσοκομεία θα μπορούσε να κρατηθεί…..

Π.Μ. Με διαβεβαίωση του οικογενειακού γιατρού έτσι ;

Λ.Γ. Ναι και με δεδομένο ότι  και να έρθει κάποιο περιστατικό στο νοσοκομείο θα πρέπει να  κωδικοποιείτε από τον οικογενειακό γιατρό, είτε από το Κέντρο Υγείας, είτε αν έρθει με το ασθενοφόρο.

Π.Μ. Άρα αυτό αναμένεται λογικά να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.

Λ.Γ. Νομίζω πως ναι.

Π.Μ.  Σενάρια και δημοσιεύματα διαβάζω τις τελευταίες μέρες για μια διαφορετική μέθοδο τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και μια κατανομή χρημάτων με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία ήδη εφαρμόζονται εδώ και αρκετό καιρό. Διαβάζαμε δηλαδή χάρτη ανακοινωμένο που λέει ας πούμε ότι από τα ασφαλιστικά ταμεία ή το κράτος θα παίρνει ο τάδε νομός Ιωαννίνων τόσα χρήματα δικαιούται βάση των δαπανών που έχουν γίνει σήμερα έτσι…

Λ.Γ. Επίσης πιστεύω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχει να κάνει… ουσιαστικά πρόκειται για σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και κατανομής των πόρων. Για να καταλάβει και ο κόσμος θα τα πούμε λίγο πιο απλά τα πράγματα τι είναι κλειστά ενοποιημένα νοσήλια. Ουσιαστικά είναι ένας τιμοκατάλογος  το πόσο κοστίζει κάθε ιατρική πράξη, πόσο κοστίζει κάθε ασθενής που μπαίνει μέσα σε ένα  νοσοκομειακό οργανισμό. Δεν έχει πάρα πολλά χρόνια που έχουν εφαρμοστεί τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια. Κατά τη γνώμη μου, και όλων των ειδικών, πολύ σωστά εφαρμόζονται τα ΚΕΝ, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται. Αυτή τη στιγμή δεν συσχετίζονται με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, συσχετίζονταν απλά με το πόσο «τζίραρε» ένα νοσοκομείο. Και μετά εκδίδονταν τα τιμολόγια να το πω έτσι προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πλέον έχουν ενοποιηθεί, προς τον ΕΟΠΠΥ κυρίως. Αυτό που γίνεται τώρα με το σύστημα αμοιβών νοσοκομείου είναι να συνδεθεί ο τιμοκατάλογος με τη χρηματοδότηση που ως τώρα ήταν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Νομίζω είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Π.Μ. Και θα είναι ασφαλές αυτό στην εκτίμηση ότι κάθε νομός  ας πούμε επειδή τζίραρε τόσα θα χρειαστεί τόσα…;

Λ.Γ. Μα έτσι φαίνεται και η κίνηση, δηλαδή έχει σχετικότητα το πόσους ασθενής είδε, πόσο κόστισαν αυτές οι ιατρικές πράξεις  με το πόσο είναι η χρηματοδότηση.

Π.Μ. Διότι ούτως ή άλλως  οι αυξομειώσεις στην κίνηση δεν είναι μεγάλες  έτσι …;

Λ.Γ. Όχι δεν είναι μεγάλες, αλλά αυτή τη στιγμή υπήρχε/ηταν ασύνδετος ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου με τη κίνηση βάση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων. Νομίζω είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η φοβία με τον κόσμο τι θα γίνει για κάθε αλλαγή. Δηλαδή νομίζω ότι κάνουνε σωστές και  επιστημονικές κινήσεις .

Π.Μ. Σε ότι αφορά τώρα ειδικά το Χατζηκώστα ως αναβάθμιση εξοπλισμού, ήδη είπαμε για το προσωπικό για τη μία πρόσληψη, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό να δούμε τι γίνεται  και να δούμε και τι γίνεται  με το πολυδύναμο.

Λ.Γ.  Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι υλοποιούνται έργα αξίας €2.500.000. Το ένα είναι η αναβάθμιση των ακτινολογικών μηχανημάτων αξίας €1.600.000, περιμένουμε από μέρα σε μέρα την αναβάθμιση των ακτινολογικών μας μηχανημάτων τα οποία είναι 35ετίας, εκεί πάσχουμε και έχουν να κάνουν με την αποζημίωση που έχει συμφωνήσει το ελληνικό δημόσιο με την εταιρεία SIEMENS. Δηλαδή είναι έξτρα από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Ένα έργο είναι αυτό με €1,6 εκ και ένα δεύτερο έργο είναι  που κάναμε κοινές προσπάθειες εμείς  και το νοσοκομείο της Ηγουμενίτσας  μαζί με τον διοικητή των Φιλιατών, υποβάλλαμε μια πρόταση για την υλοποίηση ψηφιακού φακέλου ασθενών. Μας εγκρίθηκε ένα ποσό €850.000 από την περιφερική σύγκλιση και για τα δυο νοσοκομεία επειδή εμείς έχουμε την διαχειριστική επάρκεια το νοσοκομείο των Φιλιατών δεν το έχει. Μπήκαμε εμείς μπροστά να το πω έτσι και είμαστε… πολύ  γρήγορα θα υλοποιήσουμε και αυτό το έργο που είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιοποιηθούν οι φάκελοι των ασθενών.

Π.Μ. Υλοποιεί ή εφαρμόζει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο πιλοτικά νομίζω;

Λ.Γ. Μαζί, μαζί απλά το πανεπιστημιακό στο ίδιο πρόγραμμα υπέβαλε την αίτηση και είναι σημαντικό τα νοσοκομεία της περιοχής εγκρίθηκαν. Οι προϋπολογισμοί είναι διαφορετικοί, είναι γύρω στο €1,2 εκ. αν δεν κάνω λάθος του πανεπιστημιακού μόνο του, βέβαια έχει και μεγαλύτερο όγκο. Εμείς είμαστε στις €850.000 μαζί με τους Φιλιάτες.

Π.Μ. Να σας συνδέσω λίγο με το θέμα που είδαμε νωρίτερα για το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα προγραμματικής περιόδου, υπάρχει προγραμματισμός, υπάρχουν ανάγκες που να έχουν χαρτογραφηθεί και να έχουν ιεραρχηθεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο;

Λ.Γ. Έχουμε, και είμαι σε διαδικασία στο επόμενο διάστημα να κάνω τα απαραίτητα ραντεβού ώστε να δούμε πως θα μπορέσουμε να εντάξουμε τον εξοπλισμό για τον οργανισμό του Χατζηκώστα.

Π.Μ. Μάλιστα, ανανέωση εξοπλισμού δηλαδή…

Λ.Γ. Κυρίως ανανέωση εξοπλισμού ναι.

Π.Μ. Δεν μιλάμε  για κτίρια καινούργια;

Λ.Γ. Όχι, έχουμε αυτή τι στιγμή το Πολυδύναμο που με ρωτήσατε πριν… θέλει προσωπικό. Μας ήρθε ένα έγγραφο να κάνουμε την διοικητική παραλαβή γιατί ως τώρα δεν άνηκε καν στο Χατζηκώστα, έχω κάνει ραντεβού πριν 20 ημέρες με την Υφυπουργό Υγείας την κ. Παπακώστα η οποία έδειξε τρομερό ενδιαφέρον για την υλοποίηση. Συζητήσαμε ποια είναι τα στάδια προκειμένου να ενεργοποιηθεί αυτό το κέντρο το οποίο είναι και μοναδικό στην Ελλάδα ως κέντρο αλκοολισμού. Ένας όροφος είναι ο συμβουλευτικός σταθμός άλλος ένας όροφος είναι για χρήστες ναρκωτικών. Είμαστε σε διαδικασία, είναι δύσκολο γιατί το οργανόγραμμα του περιλαμβάνει 64 άτομα προσωπικό, μιλάμε για νέες προσλήψεις γιατί εμείς εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να το καλύψουμε. Μπορούμε να καλύψουμε κάποιες από αυτές τις θέσεις πάλι με μια δυσκολία γιατί και εμείς έχουμε κενές οργανικές θέσεις  δηλαδή ο οργανισμός μας  δεν είναι καλυμμένος στο 100% συν του ότι το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας  φτιάχτηκε περίπου πριν 30 κάτι χρόνια. Είναι μια ανάποδη πυραμίδα να το πω έτσι από θέμα ανθρώπινου δυναμικού, συνταξιοδοτείται πολύς κόσμος  και δεν αναπληρώνεται.

εγγραφή στο Newsletter