Ιωάννινα

Η πόλη που μεγάλωσα και έζησε η οικογένειά μου από το 1981 και μετά. Η πόλη που δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά από το 2004 μέχρι σήμερα και η πόλη στην οποία σπούδασαν οι γονείς μου στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία στις αρχές της δεκαετίας του 1960, πριν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

 

Η οικογένεια της μητέρας μου έζησε στα Γιάννενα σε διάφορα διαστήματα του προηγούμενου αιώνα. Οι παππούδες της από το 1910 (επί Τουρκοκρατίας) ως το 1935 διατηρώντας καφενείο στο κέντρο της, οι γονείς της οικογενειακώς το 1949 φυγαδευμένοι ως ανταρτόπληκτοι και η ίδια ως μαθήτρια του 6ατάξιου Γυμνασίου Θηλέων από το 1955 μέχρι το 1961 και μετέπειτα ως φοιτήτρια της Ακαδημίας.

 

Οι γονείς μου υπηρέτησαν σε διάφορα σχολεία του Νομού και της πόλης όπως η Κληματιά, το Τέροβο, το Κουτσελιό, τα 5ο-15ο στην Καραβατιά και το 21ο στο Βελισσάριο. 

 

Αντίστοιχα, ο παππούς μου υπηρέτησε στο Μονολίθι, την Μελισσόπετρα Κόνιτσας, τα Άρματα, την Λάϊστα, την διοίκηση της Νομαρχίας Ιωαννίνων μεταξύ 1947-51 και το Βρυσοχώρι. 

 

Στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας στο Κέντρο της Πόλης είναι  το  12ο Δημοτικό Σχολείο όπου είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς Δασκάλους στα τέλη του ’80, όπως οι Σκαμνέλος και Καρακουτσής. Γυμνάσιο πήγα στη  Ζωσιμαία Σχολή για ένα έτος και δύο έτη στην Παλαιά Ζωσιμαία (1ο) έβγαλα το Γυμνάσιο, ενώ φοίτησα στο εξαιρετικό  4ο Λύκειο, επίσης στην Ακαδημία. 

Άρτα

H πόλη που γεννήθηκα το 1979 και έζησα έως 2 ετών.  O πατέρας μου τελείωσε το 6ατάξιο γυμνάσιο στην πόλη την δεκαετία του 1950. Οι γονείς μου, υπηρέτησαν ως εκπαιδευτικοί, υπό αντίξοες συνθήκες για περίπου 15 έτη σε διάφορα σχολεία της πόλης και χωριών του Νομού Άρτας, όπως τα Μηλιανά, οι Πηγές, ο Άγιος Σπυρίδωνας, το Πέτα, η Άνω Πέτρα, το Διάσελλο,  το Δημαριό, το Παλαιοχωράκι και το 6ο της πόλης της Άρτας.  

 

Παλαιότερα και πριν τον 2ο ΠΠ ο παππούς μου είχε υπηρετήσει ως δάσκαλος στους Μελισσουργούς. 

Κωνσταντινούπολη

Οι πρόγονοι της μητέρας μου, καθ΄ όλη την διάρκεια του 19ου αιώνα αλλά και στις αρχές του 20ου, δραστηριοποιούνταν στην Πόλη και την Ανατολική Θράκη, έχοντας οριζόντια και κάθετη ανάπτυξη (εκτάσεις με σιτάρι, μύλους και φούρνους) στην διαδικασία εμπορίας ψωμιού.  Ο προ-παππούς μου αποφοίτησε από την Μεγάλη του Γένους Σχολή και ήταν αυτός που έκλεισε τον κύκλο δραστηριοποίησης στην Πόλη και έβαλε το τέλος σε μία τεράστια και πλούσια διαδρομή.    

Δημαριό Άρτας
Το χωριό μου, από την πλευρά του πατέρα μου. Βρίσκεται στα ημιορεινά του Νομού Άρτας, έχοντας θέα στον Αμβρακικό Κόλπο προς τα Δυτικά και στα Αθαμανικά Όρη Βορειοανατολικά.
Οικογένεια Γεωργόπουλου
Με παρουσία 200 και πλέον ετών στην περιοχή, η οικογένεια ασχολούνταν με αγροτικές και τεχνικές εργασίες. Ο πατέρας μου ηταν το μικρότερο παιδί 10μελούς οικογένειας. Πλέον το οικογενειακό δένδρο αριθμεί εκατοντάδες μέλη ανά την Ελλάδα, είτε με το ίδιο επίθετο, είτε κυρίως με τα επίθετα Φωτόπουλος και Μανιώτης.
Μικρασιατική Εκστρατεία
Ο παππούς μου Λάμπρος, πολυτεχνίτης, πολέμησε για 7 χρόνια στον 1ο ΠΠ φθάνοντας μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ. Απεβίωσε το 1981. Η γιαγιά μου, Αικατερίνη Μανιώτη χάθηκε πριν την γνωρίσω. Αγρότισσα, μεγάλωσε 8 παιδιά, ενώ γέννησε αρκετά περισσότερα που χάνονταν μικρά στις δύσκολες συνθήκες της εποχής. Η φωτογραφία μου είναι του 1990 και απεικονίζει το από αρκετά χρόνια πριν έρημο σπίτι των παππούδων μου.
Previous
Next
Βρυσοχώρι Ιωαννίνων
Το χωριό μου από την πλευρά της μητέρας μου βρίσκεται στο Ζαγόρι, ανάμεσα στην οροσειρά της Τύμφης και το όρος του Σμόλικα. Είναι ένα από τα βλαχόφωνα χωριά της Ηπείρου, στα χωριά της Λάκκας του Αώου ποταμού.
Οικογένεια Οικονόμου
Ο παππούς μου Γιώργης Στ. Οικονόμου το γένος Παντίση (φώτο), υπηρέτησε ως δάσκαλος σε πολλά χωριά, κυρίως του Νομού Ιωαννίνων. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο στον 2ο ΠΠ. Για αυτή του την εμπειρία έγραψε βιβλίο το οποίο μετέπειτα γυρίστηκε και ντοκιμαντέρ. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Νομαρχίας Ιωαννίνων. Η γιαγιά μου, Δέσποινα Τσιομίδη - Κοτρώτσιου ήταν αγρότισσα, μητέρα 4 κοριτσιών.
Ζαγορίσιοι Παπούδες
Μεγάλωσα μαζί με τους υπέροχους αυτούς ανθρώπους στο χωριό για μεγάλα διαστήματα μέχρι το σχολείο και στη συνέχεια όλα μου τα καλοκαίρια ως την εφηβεία, μαζί και με την πολυαγαπημένη μου προ-γιαγιά, την "γιαγιά Καλή".
Προπαππούδες
Ιωάννινα 1918. Ο παππούς μου Γιώργης Οικονόμου 6 ετών με την αγαπημένη μου προγιαγιά Δέσποινα Παντίση - Μπούκη (1896-1991) και τον προπαππού μου Στέργιο Οικονόμου, το γένος Πασχάλη. Διατηρούσαν καφενείο στο κέντρο των Ιωαννίνων από το 1910 μέχρι το 1935.
Προσωπικότητες
Από το Βρυσοχώρι και την ίδια ρίζα κατάγονται 2 προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Μάικλ Δουκάκης (κυβερνήτης Μασσαχουσέτης 12 έτη και υποψ. πρόεδρος της Αμερικής το 1988) και ο διάσημος σκηνοθέτης του προηγούμενου αιώνα Τζών Κασσαβέτης.
Previous
Next

Καταγωγή

Άρτα 50%
Γιάννενα 50%
Ζαγόρι 50%
Βλάχικη 50%
Θεσπρωτία 25%
Ήπειρος 100%